fbpx

Липса на време за тренировки – решение

Липса на време или липса на мотивация? Стоп на оправданията – време е за действие!

Нека започнем с кратък урок по астрономия… В центъра на Слънчевата система е разположена звезда – Слънцето. Около него обикалят 8 планети, измежду които и нашият дом – планетата, наречена Земя. Освен около Слънцето, Земята се върти и около своята ос, посоката е от запад на изток, а резултатът – редуване на ден и нощ.

23 часа 56 минути и 4.09 секунди (приблизително 24 часа), е времето, за което Земята прави едно пълно завъртане около оста си. Тези 24 часа наричаме денонощие. Часове, които в повечето случаи ни се струват крайно недостатъчни и за съжаление се изплъзват между пръстите ни преди да сме се усетили.

“Наистина искам да вляза във форма, но физически е невъзможно да отделя време за това.” – Звучи ли ви познато? Чувам го всеки ден!

Повярвайте ми аз съм човек с много ангажименти, въпреки това успявам да отделя време за спорт всяка седмица. Как успявам? Всичко е въпрос на организация, приоритети и желание.

Често изразът „нямам време” означава всичко друго, но не и действителна липса на време.

Нямам време! = Липсва ми желание!

Истината е, че единственaта пречка между вас и тренировките, не е липсата на време, а липсата ви на желание да намерите такова.

3 часа седмично – това е времето, което трябва да „пожертвате”, за да поддържате формата си. Точно така, само 3 часа седмично! Мисля, че всеки човек е способен да ги отдели, независимо колко е натоварено ежедневието му!

Само този, който не е пожелал, той не е успял!

Колоездене, плуване, фитнес програма, джогинг, йога, танци… Възможностите да бъдете активни са безброй много, ключът е да намерите това, което ви носи удоволствие, за да не го възприемате като досадно задължение.

Нямам свободно време! = Пропилявам свободното си време!

И нека от астрономията да преминем към математиката!

Седмицата има 168 часа. Дори ако работите по 50 часа седмично и спите по 8 часа през нощта, ви остават цели 62 свободни часа.

Да приемем, че прекарвате 2 часа на ден пред телевизора. Това са 14 часа седмично, като ги съпоставим към горните 62, излиза, че прекарваме около 1/4 от свободното си време пред екрана на телевизорите си.

Положението става още по-тревожно, когато си дадем сметка, че екранът на телевизора далеч не е единственият, който приковава вниманието ни! А ако включим времето, което прекарваме пред смартфона, таблета и лаптопа?

Колкото и да е трудно, трябва признаем факта – Пропиляваме по-голямата част от свободно си време, вторачени в технологиите! Безцелно сърфиране в интернет, скролването във Facebook и Instagram, видео игрите – всички сме запознати с тези „важни” дейности, нали? Замисляме ли се обаче колко много време ни отнемат?

Не казвам, че трябва да живеете като в първобитния строй, но нека не забравяме, че технологиите са създадени, за да ни спестяват време, а не да ни го отнемат!

Всъщност благодарение на тях, човек трябва (или поне би трябвало) да разполага с няколко часа повече свободно време през седмицата, в сравнение с това отпреди 30 години. Можем да платим всичките си битови сметки, без да чакаме на дълги опашки, можем да намерим информация, без да се налага да ходим до библиотеките, можем да пазаруваме онлайн, да организираме пътувания и бизнес срещи за броени минути и т.н.

Онлайн услугите и приложенията, които могат да ни спестят време, наистина са много. Друг е въпросът по какъв начин ще използваме свободното си време! Важното е то да бъде в нашите собствени ръце и да не позволяваме на технологиите да си го отнемат.

Не намирам време! = Тренировките не са ми приоритет!

Може би някои от вас в момента си казват: „Но аз не прекарвам свободното си време в интернет или пред телевизора, аз просто нямам свободно време! Имам желанието, но наистина не мога да намеря време за тренировки!”

Изгубени между работа, образование и домашни задължения, понякога едва ни остава време за семейството и приятелите, как да намерим време и за спорт?

Имайте предвид, че хората, които тренират, не го правят, защото разполагат с повече време, а защото въпреки всичко намират време!

Въпросът не е само до желание, а и до правилна организация, която винаги опира до нашите приоритети. Тук не става дума просто за фитнес или тренировки, за отслабване или мускулна маса. Тук става дума за вашето здраве.

Когато вашият график е запълнен само с дейности, които допринасят за качеството ви на живот, то определено вие знаете как да организирате времето си. Просто сте го организирали без да вземете предвид вашето здраве! Физическата активност отсъства от дневния ни график само тогава, когато не сме поставили здравето там, където му е мястото, а именно сред основните си приоритети.

Когато здравето е приоритет номер 1 в живота ви, движението става неизменна част от него!

Замислете се за момент – за да успеем в работата, за да постигнем мечтите си, за да дадем най-доброто от себе си на семейството, на близките си, въобще за да живеем пълноценно – на първо място трябва да сме здрави!

Още повече, че времето, от което се нуждаете, е само 3 часа седмично! Те са напълно достатъчни, за да поддържате физическото си здраве! Всяка жертва в това отношение си заслужава на 100%!

Не е казано, че спортът, който ще включите в дневната си програма, задължително трябва да е за сметка на малкото време, което успявате да прекарате със семейството и приятелите си. Може да ги съчетаете!

Помислете за момент колко интересно и забавно би било времето, прекарано с приятели на футболното игрище, тенис корта, фитнес залата. В случай, че имате деца, помислете за прекрасния пример, който ще им дадете, спортувайки заедно. Когато децата виждат, че спортът е важен за мама и татко, той ще бъде важен и за тях . Попитайте ги за предложения, обикновено те са доста по-изобретателни в това отношение, а физическата активност може да придобие съвсем нов смисъл за вас.

Както виждаме липсата на време не е проблем! Винаги можем да освободим време за тренировки, но преди това трябва да се освободим от оправданията, които си намираме!

Място за оправдания няма, защото животът ви зависи от това!

Замисляли ли сте се за животът, който ви остава?

Отделете минута и направете следната сметка:

Умножете възрастта си по 365. Сега извадете това число от 27 126 (средната продължителност на живота в България в дни). Ще получите средният брой дни, които ви остават да живеете.

Говорим за среден брой дни, което означава, че в действителност могат да са повече или по-малко.

Може би се питате какво общо има това с тренировките и спорта? Има доста общо. Начинът, по който прекарвате времето си сега, ще окаже пряко влияние върху дните, които ви остават.

Ако прекарвате по-голямата част от свободното си време вкъщи пред телевизора, тъпчете се с вредни – то дните, които ви остават намаляват.

Ако отделяте време за тренировки, прекарвате по-голямата част от свободното време в движение, спазвате балансиран хранителен режим с истинска, питателна храна – дните, които ви остават се увеличат.

Единственото сигурно нещо, което държим в ръцете си, е днешният ден – този момент. Това, което правим сега със сигурност определя нашето бъдеще и броя на дните, които ни остават и това, дали ще сме способни да ги изживеем пълноценно!

Твоето бъдеще е създадено от това, което правиш днес, а не утре!

Всеки избор, всяко решение, което взимаме днес – през тези 24 часа, за които Земята прави едно завъртване около оста си и Слънцето изгрява от изток и залязва на запад – определя нашето „утре” и това, колко от красивите изгреви и залези ще посрещнем.

Направихте ли своя избор?

Вашият коментар

Вашата количка

No Item Found
Subtotal 0.00 лв.
Shipping 0.00 лв.
Tax 0.00 лв.
Тотал 0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.