fbpx

10 неща, които да избягваш, за да живееш по-здравословно.

10 неща, които да избягваш, за да живееш по-здравословно.

Здравословният начин на живот понякога изглежда като огромен списък с храни за ядене, упражнения за изпълнение и навици за изграждане… И това без да броим противоречивите мнения, които ту казват да направиш нещо, ту да го избягваш. С една дума – какафония.

Но има доста по-кратък контролен списък, който може би ще ти е по-полезен и ще ти спести много главоболия:

Вместо да се тревожиш какво трябва да добавиш към живота си, за да поддържаш форма, може би ще ти е по-лесно да започнеш с това какво трябва да изключиш от него. Все пак – избягвайки лошите неща вероятно ще означава че правиш повече от добрите им алтернативи, а в крайна сметка – именно това е смисълът!

Така че, в тази статия ще споделя с теб не какво трябва, а какво НЕ ТРЯБВА да правиш, ако искаш да си изградиш един по-балансиран и здравословен начин на живот:

1. Не се храни пред телевизора

Може би си мислиш, че гладът е това, което те тласка към храната. Но вниманието и паметта също играят голяма роля в това колко ядеш и дали се чувстваш заситен.

Разсеяното хранене – т.е. хранене (или леки снакчета), докато гледаш телевизия или работиш, е сигурен начин да спреш да обръщаш внимание на това с какво се храниш. А това означава, че ще ядеш повече или по време на самото хранене, или по-късно. Колкото по-малко се разсейваш, толкова по-малка е вероятността да преядеш.

2. Не избирай тренировка, за която нямаш време

Ако искаш да си здрав, трябва да отделяш време и за физически упражнения. Да дадеш приоритет на движението обаче не означава, че трябва да прекарваш часове във вдигане на тежести или на бягаща пътека или велосипед. Когато избирате следващата си тренировъчна програма, трябва да се увериш, че тя отговаря на графикът ти за деня и се вписва в него и във времето, с което разполагаш за тренировки.

Не ме разбирай погрешно: може да се наложи да коригираш графика си, за да имаш достатъчно време и за поддържането на добра форма. Но колкото и време да отделиш за това, трябва да си сигурен, че ще можеш да го спазваш в дългосрочен план и това няма да натовари излишно останалата част от ежедневието ти.

Ако се чудиш откъде да започнеш – добър начален ориентир е да си осигуриш поне 20-30 мин. физическа активност дневно. Това може да е тренировка, но може и да е просто разходка с кучето или с приятел. Важното е да останеш активен ежедневно.

А като допълнителен съвет – постарай се да имаш и поне 20-30 мин. по-интензивни упражнения 2-3 дни в седмицата. Може да не звучи като много – но, повярвай ми, ефектът ще е осезаем, особено ако сега започваш!

3. НЕ вярвай на диетите, които обещават всичко

 „Мазнините те правят дебел. Въглехидратите те правят дебел. Глутенът те прави дебел. Млечните продукти те правят дебел. Яденето през нощта те прави дебел. Яденето на закуска те прави дебел. Кръвната ти група те прави дебел…“

Всички тези твърдения са грешни. Но вероятно си срещал мнения, че всяко от тях е „истинският“ проблем, който трябва да избягваш…

Нито една храна или съставка не е причина за наддаването на тегло. Още повече пък кръвната ти група… Ако дадена диета предполага, че премахването или добавянето на една храна ще промени всичко, това обикновено е лош знак. Когато се съмняваш, съсредоточи се върху навиците и поведението си, вместо върху абсолютните ограничения (освен ако нямаш алергия към храната, която избягваш).

Всъщност- забрави за диетите като цяло. Изгради си здравословен хранителен режим, с който ежедневно ще приемаш както нужните калории, така и достатъчно хранителни вещества, за да се чувстваш и да изглеждаш добре, без излишни ограничения.

4. Не пренебрегвай почивката си

Тялото ти има нужда от почивка. Мускулите – от възстановяване. Умът – от разсейване и отмора. Ако искаш по-добри резултати, по-ефективни тренировки и минимален риск от претоварване и стрес – осигури си и достатъчно време за почивка и възстановяване. Което се равнява на минимум 1-2 пълни почивни дни на седмица.

Претоварването и стресът са основни причини за провала на много хора, що се отнася до здравословното хранене, тренировките и поддържането на добра форма. И тук, решението на проблемите, е умереният, а не крайният подход.

5. Не подценявай и ролята на съня

Този съвет може и да ти изглежда подобен на предходния, но сънят и почивката са двете страни на една и съща монета. Злоупотребата със съня е еднакъв проблем както за хората, които спортуват, така и тези, които не го правят. А в същото време пълноценният сън е може би е най-здравословният навик, който можеш да изградиш в ежедневието си.

Набавянето на достатъчно сън играе важна роля за общото здраве, натрупването на мускулна маса, загубата на мазнини, контролирането на глада, умствената яснота и фокуса и общото чувство за благополучие.

Ако това не е достатъчно, изследванията свързват лишаването от сън с: хипертония, затлъстяване и диабет тип 2, нарушена имунна функция, сърдечно-съдови заболявания и аритмии, разстройства на настроението и деменция…

Без да преувеличавам – сънят не само ще подобри моментното ти състояние, но и значително ще удължи живота ти и ще го направи по-здравословен, ако не го пренебрегваш.

Така че си вземи време за почивка и се стреми да си набавяш между 7.5 и 9 часа сън всяка нощ.

6. Не се престаравай с фитнес оборудването

Ако искаш да поддържаш форма – мускулите имат нужда от съпротивление, а сърцето ти трябва да бие по-бързо. Дали съпротивлението идва от телесно тегло, ленти, машини или дъмбели не трябва да бъде основна грижа, особено ако си начинаещ в тренировките.

Движи се и се поти. Това е. Когато тренировката спре да дава резултати, можеш да направиш корекции, за да увеличиш трудността или да работиш с персонален фитнес треньор, който да ти помогне да постигнеш целите си. Оборудването не е за подценяване, но в началото е необходимо много малко, за да постигнеш действителни положителни промени и трансформация.

7. Не пазарувай на празен стомах

Освен ако не искаш да изкупиш всяка вкусна глезотийка в магазина и да заредиш шкафа, а след това и стомаха си, със слабо питателна и не особено полезна храна…

8. Престани с „пречистването“

Пречистващата зелена терапията, за която чете онзи ден не работи, повярвай ми… Пречистващите диети и терапии са безсмислени и обикновено водят просто до загуба на време и пари. А и до глад и изтощение.

Тялото ти е напълно способно да се грижи само за пречистването си от излишните вещества и токсините и от теб се иска просто да го зареждаш с нужната енергия, за да може да функционира пълноценно и да изхвърля ненужното от себе си.

А цялостната замяна на пълноценна храна със сокове и вода за неопределен период от време е, меко казано, рисковано недохранване.

9. Не вини хормоните и токсините напразно

Освен ако нямаш конкретни медицински изследвания, на които да възложиш притесненията си – сляпото обвиняване на токсините или хормоните в тялото ти за телосложението и здравето ти е безсмислено.

Хормоните са предназначени да варират. Временният скок на инсулина не е нещо лошо. Наистина! Пиенето на суроватъчен протеин (една от безспорно най-полезните хранителни добавки) ще накара инсулина ти да скочи временно… и след това да се върне към нормалните си стойности. В това няма нищо страшно.

Що се отнася до токсините – те са навсякъде около нас. Да, понякога предизвикват възпалителни процеси в тялото, но както вече казвахме – в повечето случаи то е напълно способно само да се погрижи за себе си и да се справи с тях.

Подобен тип черно-бяло мислене е ахилесовата пета на фитнес индустрията. Не търси непременно външни причини за неуспеха си. Фокусирай се върху навиците ци. Ако нещо изглежда нередно, консултирай се с лекар, прегледай се и след това определи дали наистина имаш проблем, който трябва да бъде отстранен.

10. Не подценявай болката и преумората

Да се върнем към тренировките:

No pain, no gain” – без болка няма печалба. Ужасен съвет.

Повече болка ще доведе до по-малко печалба, защото няма да можеш да тренираш пълноценно или да се движиш по начина, по който искаш. Има голяма разлика между напрежение и болка, болезненост и нараняване.

Тествай лимита тялото си, но не го пречупвай. И ако се нараниш, не насилвай късмета си и не подценявай проблема – реши го. Има много начини да тренираш около нараняване, като същевременно се уверите, че си взел всички мерки за безопасност, за да не се нараниш допълнително.

Здравословните навици би трябвало да те карат да се чувстваш по-здрав и по-добре, а не обратното… Така че, ако имаш нужда от време за почивка и възстановяване, осигури си го!

Вашият коментар

Вашата количка

No Item Found
Subtotal 0.00 лв.
Shipping 0.00 лв.
Tax 0.00 лв.
Тотал 0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.