fbpx

5 причини, които предизвикват колебания в теглото и защо са напълно нормални.

5 причини, които предизвикват колебания в теглото

Ако се тревожиш за теглото си или работиш върху него (при отслабване , развитие на мускулатурата или просто да го поддържаш в нормални граници), вероятно се теглиш сравнително често, за да го следиш. И ако е така, може би забелязваш, че то варира осезаемо от ден до ден и дори в различните части от деня.

Понякога причината за тези колебания е очевидна – обилно хапване предходната вечер, след което кантарът е скочил по-рязко нагоре. Или пък денят е бил много динамичен и натоварен и теглото е паднало рязко надолу.

Но понякога теглото играе сериозно и без видима причина и не знаеш какво се случва?

Целта на тази статия е да разсее мъглата и да ти покаже някои от най-често срещаните причини за обичайните ежедневни колебания в теглото.

Защо теглото постоянно варира нагоре/надолу?

  1. Прием на солена храна

Солените храни предизвикват задържане на вода в организма. Колкото повече такива храни приемаш, толкова по-големи ще са отклоненията от водно съдържание, които влияят на теглото ти. Като понякога могат да стигнат до близо килограм разлика в рамките на един и същи ден.

Сега може би си мислиш, че това не е вероятна причина за теб, защото рядко посягаш към солницата… Но ще се изненадаш на колко неочаквани места в менюто ти може да се скрие солта.

Като например преработените бързи храни, сладкиши и десерти. Безалкохолните напитки, консервираните продукти и дори в някои готови за приготвяне супи.

За да ограничиш приема си на сол до препоръчителните около 1,5 до 2 гр. дневно, трябва да проверяваш етикетите за хранителните стойности на храните, които купуваш, и да избираш опции с ниско съдържание на натрий или без добавена сол, когато е възможно.

2. Прием на повече въглехидрати

За всеки грам въглехидрат, който консумираш, тялото ти задържа до 3-4 грама вода, за да го съхрани източник на енергия.

Поради тази причина, ако приемаш храна с много високо съдържание на въглехидрати, телесното ти тегло вероятно временно ще се увеличи поради задържани на течности, а не от натрупване на мазнини, с каквото често несправедливо се свърза въглехидратния прием.

Въглехидратите са основният източник на енергия за тялото ти, така че не трябва да ги избягваш напълно и да се боиш от тях. Но все пак е добре да контролираш количеството им, като част от балансиран хранителен режим.

Защото те обикновено са и храната, с която най-често се прекалява, а прекомерната консумация дори и на здравословна храна, води до затлъстяване.

3. Ефективност на храносмилателната система

В зависимост от това колко ефективно е тялото ти в преработването на приетата храна и отделянето на отпадните вещества от нея, работата на храносмилателната ти система също може да оказва съществено влияние на теглото от ден до ден.

Човешкото тяло може да отделя (или понякога да задържа) до близо 200 гр. отпадъчни продукти (изпражнения) дневно. И когато отделянето им е затруднено, това лесно може да се отрази на кантара…

За да избегнеш подуване и по-лека работа на стомаха и червата, може да следваш тези насоки:

  • Приемай между 2,5 и 3,5 литра вода дневно.
  • Приемай повече фибри. Било с храната си, като заложиш на богати на фибри храни като плодове, зеленчуци и варива. Или като хранителна добавка за по-бързо и наситено усвояване.
  • Ако нищо друго не помага, временният прием на качествени пробиотици ще подсили и увеличи колониите от полезни бактерии, които преработват храната и ще улеснят усвояването й от организма ти и по-лесното отделяне на отпадъчните продукти от нея.

4. Месечен цикъл

Повечето жени забелязват известна степен на подуване на корема от задържане на течности непосредствено преди и по време на ПМС и менструалния цикъл. Проучванията показват, че задържането на течности достига пика си в първия ден от менструалния цикъл. Той е най-нисък по време на средния фоликуларен период (средната фаза на м.цикъл) и след това постепенно се увеличава през единадесетте дни около овулацията.

Но нещата бързо се връщат към нормален ритъм след края на менструацията.

5. Други обичайни причини за колебливо тегло

Бързи промени в числото на кантара могат да предизвикват и други, вторични фактори, като промяна в климата, нивата на стрес, над които е подложено тялото, приемът на алкохол, някои медикаменти и др…

Ако един или повече от тези фактори присъства в ежедневието ти, той е и вероятно причина за непостоянно ти тегло, над която можеш да работиш, за да го подобриш.

Трябва ли да се притесняваш за колебливото си тегло?

Теглото наистина е доста непостоянна величина, която се влияе от поредица зависещи и независещи от нас фактори. Но в повечето случаи, промените, които те предизвикват, са свързани предимно с нормалните телесни функции и водното съдържание в тялото.

Така че, реално никой от нас няма статично тегло.  Леките промени, които забелязваш в него, са напълно нормални за всеки и не трябва да те притесняват.

Вашият коментар

Вашата количка

No Item Found
Subtotal 0.00 лв.
Shipping 0.00 лв.
Tax 0.00 лв.
Тотал 0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.