fbpx

Мускулно трептене – 5 възможни причини и как да го избегнеш?

Познато ли ви е онова досадно трептене на клепача или внезапно активиране на мускулите в бедрото, прасеца или ръката ви?

Това са т.нар. фасцикулации – неволеви мускулни потрепвания, които по-често са безвредни и просто досадни, но понякога са и признак за по-сериозни прилежащи проблеми, на които е добре да обърнете внимание.

При всички случаи – знаем кои са най-честите причини за появата им и в тази статия ще уточним как да се справите с тях, за да избегнете фасцикулациите или да вземете мерки навреме, ако те са признак за нещо по-сериозно.

5 възможни причини за мускулно трептене

  1. Недостатъчен прием на вода – Когато не сте хидратирани, нивата на електролити в тялото ви, като натрий, калий и магнезий, могат да се понижат. Тези електролити са от съществено значение за правилното функциониране на нервите и мускулите. При дехидратация нивата им могат да паднат до нива, които нарушават нормалната нервно-мускулна комуникация, което води до неволни мускулни потрепвания.

Най-ефективният начин да се справите с мускулните потрепвания, причинени от дехидратация, е да пиете много вода. Препоръчително е да приемате по 8 чаши вода на ден, но може да се наложи да пиете повече, ако се потите обилно или живеете в горещ климат.

  • Недостиг на електролити – Както споменахме по-горе, електролитите са от съществено значение за правилното функциониране на нервите и мускулите. Нарушенията в нивата на електролитите, причинени от фактори като дехидратация, прекомерно изпотяване, диуретици, недохранване или хронични заболявания, могат да доведат до мускулни потрепвания.

Най-добрият начин да се справите с електролитния дисбаланс е да се консултирате с лекар. За да тества нивата на електролитите в кръвта ви и да препоръча подходящо лечение, което може да включва прием на електролитни добавки, промени в обичайния хранителен режим или лечение на основно заболяване, предизвикващо дисбаланса.

  • Прекалено силен стрес – Хроничният стрес може да повлияе негативно на нервната система, включително на нервите, които контролират мускулите. Когато сте подложени на стрес, тялото ви освобождава хормони като кортизол, които могат да нарушат електролитния баланс, да намалят притока на кръв към мускулите и да усилят възпалението. Всички тези фактори могат да допринесат и за мускулните потрепвания.

Ефективни стратегии за справяне със стреса са дейности като йога, медитация, дълбоко дишане, физически упражнения, прекарване на време сред природата, слушане на музика, общуване с близки хора и хоби занимания.

  • Прекалено много кофеин – Прекаляването с кофеина може да превъзбуди нервната система, причинявайки невротичност и мускулни потрепвания. Ако пиеш повече от 3 кафета на ден – добра идея е да намалиш броя им или да замениш част от тях с по-ниско интензивни източници на кофеин – като чай например.

  • Застояване – Продължителното стоене или седене без движение също може да доведе до мускулни потрепвания. Причината е комплексна. Застояването намалява притока на кръв към мускулите, което води до натрупване на отпадъчни продукти, като млечна киселина. Те дразнят нервните окончания и предизвикват потрепвания.


Освен това, при неудобна поза нервните окончания могат да бъдат притиснати. Това обърква нервните сигнали и може да предизвика трептене в мускулатурата.


Решението е просто: избягвайте продължително застояване. Раздвижвайте тялото и крайниците си за поне 5 минути на всеки час. Също така, спортувайте редовно и правете статичен стречинг, когато е възможно.

Възможни по-сериозни причини:

Въпреки че са по-рядко срещани, някои медицински състояния също могат да причинят мускулни потрепвания като ранен признак за появата им. Сред тях са евентуални проблеми с гръбначния стълб (прещипани нерви, изкривяване…) или ранни стадии на неврологични разстройства (болест на Паркинсон, склероза).

Така че ако в семейството ви има хора с подобни заболявания, е добре да обърнете по-дълбоко внимание на привидно безобидните мускулни потрепвания и да отхвърлите възможните причини за тях навреме!

Вашият коментар

Вашата количка

No Item Found
Subtotal 0.00 лв.
Shipping 0.00 лв.
Tax 0.00 лв.
Тотал 0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.