fbpx

Предимствата на колагена – защо е толкова полезен.

Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото и играе жизненоважна роля в структурата и функцията на различни тъкани, като кожа, кости, мускули, хрущяли и стави. За съжаление, с напредване на възрастта тялото ни произвежда все по-малко колаген, което може да доведе до признаци на стареене като бръчки, отпусната кожа, болки в ставите и остеопороза.

Ето защо е важно да поддържаме адекватен прием на колаген в ежедневното си меню. А много хора предпочитат да го приемат и под формата на хранителна добавка, за още по-бързо и лесно усвояване.

Какво точно е колагенът?

Колагенът е вид протеин, който изгражда структурата на нашите клетки и тъкани. Той е най-разпространеният протеин в тялото ни.

Колагенът се намира главно в съединителните тъкани, като кожа, кости, хрущяли, сухожилия и връзки. Но играе роля и в други структури, като кръвоносните съдове, роговицата, венците и скалпа.

Помага за поддържането на здравината, еластичността и целостта на тези тъкани и подпомага заздравяването на раните и възстановяването на костите.

Как ни помага?

1. Подобрява подвижността – С напредване на възрастта „смазката“ на нашите стави се износва и те стават по-болезнени и трудно-подвижни. Но производството и приема на колаген противодействат на това износване и значително го облекчават. Така че можем да приемем, че колагенът е вид лубрикант за нашите стави. Който едновременно подобрява подвижността им, но и намалява и забавяне износването им, заради намаленото триене в тях.

2. Подобрява костната плътност –  Загубата на костна плътност започва на около 30-годишна възраст, особено при жените. Намалява със скорост от -0,5% на година и достига до -2% или повече на година, след менопаузата.

Това значително увеличава риска от развитие на остеопороза, костни счупвания и фрактури.

За щастие на тези негативни ефекти може до голяма степен да се противодейства с приема на повече богата на колаген храна, като костен бульон, риба и ракообразни, яйчени белтъци, зеленолистни зеленчуци, някои водорасли и различни видове дребни плодове.

3. Помага в заздравяването на мускулатурата. Макар че физическото натоварване и в частност – силовите тренировки, са най-ефективният начин за развитие и поддържане на нашата мускулна маса, колагенът също помага. Проучване от 2015 г. показало, че колагеновите пептиди допълнително повишават ползите, извлечени от тримесечна тренировъчна програма със силово натоварване, при по-възрастни мъже със саркопения (естествена загуба на мускулна маса, която се случва с напредване на възрастта).

Като ефектът е не просто забавено разграждане на мускулатурата с напредване на възрастта, но и допълнителен стимул за изграждането на нови мускулни тъкани в тялото.

4. Подобрява еластичността на кожата – Колагенът помага и на кожата ни, като й осигурява структура, еластичност и хидратация. Колагенът е основният компонент на дермата, слоят кожа, който се намира под епидермиса (най-външния слой). Колагенът образува мрежа от влакна, която поддържа растежа на клетките и кръвоносните съдове в кожата и я поддържа здрава, жизнена и еластична.

Някои проучвания показват, че приемането на добавки с колаген може да подобри еластичността на кожата, хидратацията и плътността на дермалния колаген (количеството колаген в кожата). Добавките с колаген могат също да намалят бръчките и целулита, като стимулират производството на нов колаген и други кожни молекули, заздравяващи структурата на този най-голям орган в нашето тяло.

Помагат ли добавките с колаген?

Колагеновите добавки са продукти, които съдържат колагенови пептиди или т.нар. хидролизиран колаген. Това е колаген в разредена форма, който се усвоява по-лесно от тялото, тъй като се приема вече частично разграден.

Колагенът в тези добавки обикновено се извлича от говежда суровина, но понякога може да произлиза и от други източници, като свински, пилешки или рибни суровини.

Качеството и ефективността на хранителните добавки може да варира силно, така че е важно да се избират варианти с безопасен произход и гаранция за качество, под формата на протоколи за качество или спазени ISO стандарти за производство и пакетиране.

Хранителните добавки с колагенови пепдити предоставят повечето предимства, описани за колагена по-горе. Но най-широко проучените им свойства са подпомагането на здравето на кожата и ставите.

В обобщение…

Колагенът има много предимства, включително подпомагане на мускулатурата, поддържане на еластичността на кожата и предпазване от болки в ставите.

Без значение от източника, на който разчиташ – важно е да знаеш, че колагенът е най-често срещаният протеин в твоето тяло и поддържането на оптимални нива на колаген в организма, особено с напредване на възрастта, е от ключово значение за поддържането на цялостното здраве (а и на добра визия) в дългосрочен план.

Вашият коментар

Вашата количка

No Item Found
Subtotal 0.00 лв.
Shipping 0.00 лв.
Tax 0.00 лв.
Тотал 0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.