fbpx

Може ли да се прекали с приема на вода? Свръххидратация.

Дехидратацията е често срещан и добре познат проблем – когато хората не приемат достатъчно вода, тялото не може да функционира пълноценно и това води до редица усложнения…

По малко са тези, обаче, които знаят, че прекомерната консумация на течности също може да представлява значителен риск за здравето ни!

Ето защо, в тази статия ще се запознаем подробно с т.нар. свръххидратация – или прекомерен прием на течности. 

Последствия от прекомерния прием на вода

Прекомерният прием на вода, известен още като свръххидратация, водно натравяне и хипонатриемия, възниква, при прием на прекомерно количество течности, надвишаващо капацитета на тялото да елиминира излишъка от тях чрез уриниране.

Последствията са няколко:

  • Електролитен дисбаланс – намалено количество на електролити, , които поддържат течността в клетките ни в оптимални нива. Нарушеният баланс води до подуване на клетките поради прекомерния приток на вода в тях.
  • Мозъчен оток – повечето органи могат да понесат известна степен на клетъчно разширение обаче, мозъкът, затворен като в кутия в твърдия череп, е особено уязвим към такова подуване. А това може да доведе до различни неврологични симптоми и потенциално животозастрашаващи усложнения.
  • Разреждане на кръвта – при изтощителна тренировъчна програма или след тежко физическо натоварване, много хора бързат да се хидратират с голямо количество вода наведнъж, но това също е потенциален проблем, тъй като съществува риска от разреждане на кръвта, известно като хипонатриемия- ниски концетрации на натрий (също електролит) в кръвта.
    Крайно-ограничаващи диети като т.нар. водни пости също увеличават риска от развитие на хипонатриемия.

Как да разпознаеш свръххидратацията?

Признаците и симптомите на свръххидратация могат да бъдат едва доловими и лесно да се объркат с други състояния. Ранните признаци включват:

  • Гадене и повръщане
  • Главоболие
  • Постоянна умора
  • Мускулна слабост
  • Объркване и затруднено фокусиране
  • Замаяност

Ако не се вземат навременни мерки обаче, водната интоксикация може да прогресира до по-сериозни неврологични ефекти.

Как да избегнеш свръххидратацията?

1. Слушай тялото си: Не се чувствай принуден/а да пиеш вода, когато не си жаден/а. Жаждата е естествен механизъм, който ти подсказва кога имаш нужда от вода.

2. Проследявай консумацията си на вода: Записвай колко вода пиеш на ден, за да можеш да следиш дали не прекаляваш. Можеш да използваш приложение за хидратация или просто да си водиш дневник.

3. Обърни внимание на цвета на урината си: Светложълтата урина е добър знак, че си правилно хидратиран/а. Тъмната урина може да е признак, че пиеш прекалено малко вода, а напълно прозрачната – че прекаляваш с нея.

4. Яж храни, богати на вода: Много плодове и зеленчуци, като диня, краставица, маруля и др. съдържат голямо количество вода. Тези храни могат да ти помогнат да се хидратираш добре, без да приемаш прекалено много вода наведнъж.

В заключение…

Както прекомерната хидратация, така и дехидратацията крият сериозни здравни рискове, ако не им се обърне необходимото внимание навреме.

За щастие, с усвояването на няколко прости практики за хидратация и осъзнатост към нуждите на тялото си, е възможно да поддържаш оптимално ниво на хидратация всеки ден, без да се излагаш на риск от де- или свръххидратация.

Вашият коментар

Your Cart

No Item Found
Subtotal0.00 лв.
Shipping0.00 лв.
Tax0.00 лв.
Total0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.