fbpx

Борбата с ниския апетит: Как по-лесно да качите здравословно тегло?

За човек с естествено нисък апетит, борбата за напълняване може да бъде истинско предизвикателство. Сякаш килограмите се изплъзват, а желанието за храна е минимално. Но не се отчайвайте! Здравословното качване на тегло е постижимо, стига да подходите стратегически.

В тази статия ще разгледаме пет ключови метода, които ще ви помогнат да наддадете на тегло, дори и когато апетитът ви не ви е в помощ:

1. По-често хранене:

Вместо да се мъчите с обилни обеди и вечери, разделете храненията си на 5-6 по-малки порции през деня. Така ще избегнете преяждането и ще облекчите храносмилането. Нека между храненията има интервал от 2-3 часа, за да не се чувствате непрекъснато натъпкани.

Освен това се уверете, че поддържате реален калориен излишък и приемате повече калории от храната си, от колкото изгаряте през деня. Защото без калориен излишък – покачването на тегло е невъзможно.

Можете да сметнете препоръчителен за вас калориен прием с излишък с помощта на калориен калкулатор.

2. Ограничете кардио тренировките:

Прекаленото кардио може да изгори калории в прекалено големи количества, което ще направи поддържане на излишък още по-трудно и ще изисква все повече приета храна. А това е проблем при липса на апетит. Затова –  заложете на по-кратки и умерено интензивни кардио сесии, или ги заменете изцяло с други дейности, като разходки или йога.

3. Прогресивно увеличаване на калориите:

Не се опитвайте да напреднете бързо, с рязко увеличение на калориите. Вместо това, добавяйте по 100-200 калории към дневния си прием всяка седмица, докато постепенно стигнете препоръчания за вас калориен излишък. Така ще дадете време на тялото си да се адаптира и да усвои по-ефективно новите калории, без да се чувства тежест и гадене от допълнителната храна.

4. Обогатете менюто си с прости въглехидрати:

Приемът на повече прости въглехидрати може да бъде полезен начин за увеличаване на приема на въглехидрати и калории като цяло, отколкото ако винаги залагаш на сложни въглехидрати в менюто си.

Те ще ви осигурят бърз приток на енергия за тялото и ще стимулират апетита.

5. Силови тренировки за изграждане на мускули:

Включването на силови тренировки в програмата е от съществено значение за здравословното наддаване на тегло.

Мускулната маса е по-плътна от мастната и е ключът към здравословното качване на тегло. Силовите тренировки ще ви помогнат да изградите мускули, които ще забързат метаболизма ви и ще стимулират апетита, защото тялото ще има нужда от повече енергия, зад а ги поддържа.

А и без силови тренировки е много вероятно да качиш тегло основно от вода и мазнини и тялото да остане безформено… едва ли искате това.

Допълнителни съвети:

  • Водете си хранителен дневник: Записвайте какво и кога ядете, за да следите калорийния си прием и да разпознаете храните, които ви допадат най-много.
  • Направете храненията си привлекателни: Приятната презентация на храната може да стимулира апетита. Опитайте се да оформяте ястията си красиво, да използвате цветни подправки и да сервирате в красива посуда.
  • Осигурете си качествен сън: Достатъчният сън е ключов фактор за хормоналния баланс, който от своя страна е отговорен и за апетита и метаболизма, а и за по-ефективното изграждане на мускулатурата.
  • Консултирайте се със специалист: Ако е трудно да се справите самостоятелно, Диетолог или нутриционист може да ви изготви персонализиран хранителен режим за здравословно качване на тегло, съобразен с вашите нужди и предпочитания.

Заключение:

Наддаването на тегло при нисък апетит е постижимо, стига да подходите търпеливо и стратегически. С постоянство, балансирано хранене, умерени упражнения и евентуална професионална помощ, лесно ще постигнете желаните резултати!

Вашият коментар

Your Cart

No Item Found
Subtotal0.00 лв.
Shipping0.00 лв.
Tax0.00 лв.
Total0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.