fbpx

Как и защо горим повече калории до 24 часа след тренировка?

Замислял/а ли си се защо доста време след поредната високоинтензивна тренировка все още се чувстваш разгорещен/а и енергичен/на? Или защо някои хора твърдят, че тялото изгаря повече калории от обикновено, дори и след края на тренировката? И защо по-интензивните тренировки водят до по-бързо отслабване от тези с по-ниска интензивност?

Отговорът на всички тези въпроси се крие във феномена, наречен прекомерна следтренировъчна консумация на кислород (СТКК), който се изразява в завишено усвояване на кислород, от който тялото ти се нуждае, за да се възстанови след напрегната физическа активност.

В тази статия ще обясним какво е следтренировъчната консумация на кислород (накратко СТКК), как работи в наша ползва и как да се възползваш от нея, за да ускориш метаболизма и постигането на фитнес целите си.

Но преди да разберем как точно работи СТКК, трябва да сме наясно с различните системи, чрез които тялото си набавя енергия, когато има нужда от нея.

Какво представлява СТКК?

СТКК е резултат от повишение в консумацията на кислород и усвояването на вещества в покой (метаболизма), които протичат в тялото ни след тренировка, когато тялото се възстановява и се връща към състоянието си преди натоварването. Според някои източници този процес може да продължи до 24 часа след края на тренировката. Като степента и продължителността на СТКК зависят основно от интензивността на тренировката.

Прекомерната следтренировъчна консумация на кислород води до ускорение на метаболизма и повече изгорени калории, дори и много след края на тренировката ти. А това означава по-бързо и пълноценно възстановяване и по-бързо изгаряне на излишните мазнини.

Как можеш да забележиш появата на СТКК?

На физиологично ниво, СТКК се изразява по няколко различни начина, много от които можем да усетим и без специална апаратура:

  • Ресинтез на лактати до гликоген (форма на енергиен запас в черния дроб и мускулатурата)
  • Реоксигенация на миоглобина в мускулите и хемоглобина в кръвта.
  • Учестено дишане.
  • Повишена сърдечна честота.
  • Повишени невротрансмитери и катехоламини (адреналин и норадреналин).
  • Завишено производство на някои хормони (кортизол, инсулин, тиреоиден и др.).
  • Повишена вътрешна температура на тялото.

Как да се възползваш от СТКК?

За да използваш СТКК като предимство за своите фитнес цели, трябва да заложиш на тренировъчна програма с висока интензивност, която да задейства всички аеробни и анаеробни енергийни системи в тялото ти. Това означава, че трябва да тренираш на ниво, което те кара да дишаш учестено и да усещаш, че пулсът ти се увеличава значително.

Можеш да постигнеш това както със силови тренировки с тежести, така и чрез HIIT. Този тип натоварване включва редуване на периоди на интензивно усилие с периоди на почивка или с ниска интензивност на натоварването. Освен това HIIT модела може да се приспособи и към различни видове физическа активност – като бягане, колоездене, гребане или вече споменатите – силови тренировки.

Продължителността и интензитета на натоварване в тренировката ти ще определят и силата и продължителността на СТКК след нея.

В заключение…

Следтренировъчната консумация на кислород е страхотен феномен, от който можем да се възползваме, за да подобрим както физическата си форма, така и възстановяването си след тренировка.

Залагайки на по-интензивни тренировки ще си осигуриш продължителен период на допълнително

А всичко това, в дългосрочен план, ще ти помогне и да постигнеш целта си много по-бързо и лесно.

Вашият коментар

Вашата количка

No Item Found
Subtotal 0.00 лв.
Shipping 0.00 лв.
Tax 0.00 лв.
Тотал 0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.