fbpx

Ето защо медът е толкова полезен.

Ето защо медът е толкова полезен.

Добре знаем, че медът и неговите производни (пчелно млечице, прополис) са полезни и неведнъж сме прибягвали до вълшебните им свойства, за да облекчим кашлица или настинка, да притъпим зъбобол или да ускорим заздравяването на травми и наранявания.

А в тази статия ще разгледаме по-подробно неговите свойства и състав, за да разберем защо медът е толкова полезен!

Какво съдържа пчленият мед?

Медът е съставен почти изцяло от въглехидрати и вода. Почти 100% от калорийния му състав идва от захари, като те са разпределени грубо 50/50 между глюкоза и фруктоза. И благодарение на тях притежава изключително нисък гликемичен индекс, което означава по-ниско въздействие върху кръвната ни захар при консумация.

В 100 гр. мед има около 82 гр. въглехидрат, примесен основно с вода. Като това ни носи около 304 ккал енергия.

Освен въглехидратите, в състава на меда влизат и пренебрежимо малки количества протеин и мазнини, които не е оправдано да пресмятаме.

Що се отнася до витамините и минералите – в медът ще намерим витамини от група В, калций, мед, желязо, цинк и др. Медът дължи своя състав на почвата и растенията, от които е извлечен, затова и в зависимост от неговия произход – качеството и състава му могат да варират значително.

Като общо правило може да се каже, че по-тъмният мед съдържа повече витамини и минерали от светлия, но това няма съществено значение за нашето меню, тъй като го консумираме в малки дози, при които тези разлики не са от значение.

Как ни помага пчелният мед?

Добре документирано и доказано е, че някои сортове мед предлагат обещаващи лечебни свойства за нашето тяло. Когато прилагаме тези му характеристики в ежедневието си обаче от съществено значение да вземем предвид богатият му на калории състав и да балансираме предполагаемите ползи за здравето на меда с хранителната му стойност (високо съдържание на прости захари).

А ето и някои от най-добре изследваните предимства от приема на мед и други пчелни продукти:

  • Помага при кашлица – Изследванията показват, че една лъжица мед потиска кашлицата, толкова добре, колкото и някои изкуствени активни вещества в различни лекарства за тази цел.
  • Помага при развит синдром на раздразненото черво –фитохимикалите и флавоноидите в меда могат да помогнат за подпомагане на храносмилателните процеси в тялото. Някои проучвания показват, че приемът на мед успокоява стомаха и намалява симптомите на диария и запек.
  • Ускорява възстановителните процеси в тялото – Прополисът, който е основен компонент в меда, потиска активността на свободните радикали и насърчава синтеза на колаген, като и двете свойства са полезни за заздравяването на раните, включително при хората.

Има ли място меда в твоя хранителен режим?

Ако спазваш диета с определена цел и следиш калорийният си прием, но въпреки това обичаш много мед и търсиш варианти да го включиш в менюто си, без да попречи на постигането на целта – има как!

Като за начало, медът е чудесен подсладител за чай и кафе и с много по-ниско влияние върху глюкозата в кръвта спрямо обикновената трапезна захар. Така че можеш да го използваш като такъв.

С мед могат да се овкусят и много видове здравословни закуски, като протеинови палачинки, смути напитки, кексове и др. Както и да се включи като съставка в различни сладко-кисели дресинги за салата.

А и винаги можеш да хапнеш 1-2 лъжици от него просто така, като самостоятелен източник на бързи въглехидрати, подходящ за леко междинно хранене.

В заключение…

Медът е вкусен и универсален естествен подсладител, който може да предложи и много ползи за нашето здраве. От успокояване на кашлица и рани до осигуряване на антиоксиданти и хранителни вещества за пълноценното функциониране на тялото – медът има по нещо за всеки!

А стига да се съобразиш с богатия му на захари и калории състав – той определено може да стане полезна добавка и към твоят начин на хранене!

Вашият коментар

Your Cart

No Item Found
Subtotal0.00 лв.
Shipping0.00 лв.
Tax0.00 лв.
Total0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.