fbpx

Една нова диета, която може да се окаже полезна!

Строгите и ограничаващи диети могат да бъдат трудни за поддържане и често водят до желания и загуба на мотивация. Същевременно, твърде гъвкавият подход може да затрудни пресмятането на нужните калории и да доведе до нежелано натрупване на тегло. Затова някои хора препоръчват умерен подход, като например диетата 80/20, за която ще говорим в тази статия.

Какво представлява тази диета?

Диетата 80/20, известна още като “Уикенд диета”, предлага хранене с контрол и здравословни избори 80% от времето и позволява на 20% да се насладите на по-нездравословни храни по ваш избор, като бургер, сладолед или безалкохолна напитка. Можете и да следите калориите, като 80% от тях идват от здравословни източници, а останалите 20% – от по-нездравословни избори. Тази диета представлява разумен начин на хранене, особено спрямо безразборното хранене, което може да доведе до наднормено тегло. Важно е обаче да знаете как да балансирате своето меню и как този подход влияе на тялото ви. Правилното спазване на тази диета може да осигури здравословна връзка с храната и да ви предпази от преяждане, но ефективността й все още е спорна.

Как се прави диета 80/20?

Диетата предоставя два основни начина за включване в ежедневното ви хранене:

  1. Спрямо броя хранения: Ако приемате стандартните 3 основни и 2 междинни хранения на ден, това означава 35 отделни хранения седмично. Според правилото 80/20, 28 от тях следва да бъдат здравословни, а с останалите 7 можете да си позволите удоволствия като бургери, сладолед или безалкохолни напитки. Можете да изберете да консумирате по едно неограничено хранене на ден или да ги задържите за уикенда.
  2. Спрямо броя калории: По-добрият вариант за спазване на диетата включва разделянето на общия калориен прием на ден и седмица. Осемдесет процента от приетите калории идват от здравословни храни, а останалите 20% са от по-нездравословни избори. Това гарантира, че винаги приемате подходящ брой калории за деня, което прави и поддържането на калориен дефицит, необходим за отслабване, по-лесно.

Какви храни включва диетата?

Диетата 80/20 не забранява нито една храна, но дава предимство на определени здравословни храни. В основата на диетата трябва да бъдат храни като пилешко и пуешко месо, червено телешко месо, риба и морски дарове, нискомаслени млечни продукти, растителни протеини, яйчени белтъци, плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини като зехтин, авокадо, сурови ядки и семена.

Останалите 20% от храните могат да включват по-малко здравословни опции като сладолед, десерти, пица, дълбоко запържена храна, алкохол и други.

Предимства и недостатъци:

Диетата 80/20 има няколко предимства в сравнение с безразборния начин на хранене. Тя помага да се намали приемът на наситени мазнини и преработени храни, които често допринасят за наднорменото тегло и хронични заболявания. Този режим на хранене подобрява метаболизма, хранителния баланс и ситостта, като предоставя повече свежи храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести, чисти протеини и здравословни мазнини. Освен това предотвратява преяждането и неуправляемите желания за сладко, които често възникват при строги диети.

Въпреки тези предимства, диетата 80/20 има и няколко недостатъка. Тя не предоставя индивидуално изготвен хранителен режим, което може да затрудни проследяването на калорийния баланс и контрола на приема на храна. Този метод изисква собствена оценка и решения относно порциите и макронутриентите, а хората често прекаляват в оценката за това колко се хранят, ако не следват конкретна формула. Диетата 80/20 не е подходяща и за хора със специфични диетични изисквания или медицински състояния като диабет, хипертония или висок холестерол, които изискват по-контролиран калориен прием и медицинско съдействие.

Освен това вероятно няма да ви отведе до крайната цел, особено ако не се следят резултатите и не се правят корекции в нея, на база на последните промени. Окей е като стартово средство за отслабване, но в дългосрочен план има по-добри начини да се постигне тази цел.

В заключение:

Този диетичен подход може да бъде добра стартовата точка за постепенно изграждане на здравословни навици в храненето. Въпреки че предпочитам индивидуално изготвени хранителни режими, виждам смисъл и в подобно разпределение на храненето при начинаещи, защото те действително постигат резултати и се чувстват удовлетворени с този начин на хранене, в сравнение с безразборното такова.

Важно е да знаем, че дори да си позволим нещо по-вредно от време на време, ако преобладаващата част от храненето ни е здравословна, все пак правим положителна промяна за здравето си!

Вашият коментар

Your Cart

No Item Found
Subtotal0.00 лв.
Shipping0.00 лв.
Tax0.00 лв.
Total0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.