fbpx

Защо е важно да дишаш правилно по време на тренировка?

В тази статия ще разгледаме подробно значението на правилното дишане по време на натоварване и ще ти дам конкретни практически съвети, които да следваш, за да можеш да оптимизираш дишането си и да подобриш физическото си представяне, без значение от вида на тренировката ти.

Защото правилното дишане е ключов, но често забравян или пренебрегван аспект на ефективната тренировъчна програма.

Защо има значение как дишаш по време на тренировка?

Когато тренираш, дейността на сърцето и белите ти дробове естествено се увеличава. С това се увеличава и пулса, както и дълбочината и честотата на дишането. А от своя страна сърцето изпомпва тази наситена с кислород кръв към мускулите, за да ги захрани с нужните вещества за ефективна работа и в същото време да изнесе от тях отпадъчните продукти, които се отделят по време на физическото натоварване.

Ролята на правилното, пълноценно дишане по време на тренировка, е важна, защото то едновременно зарежда тялото с нужния за ефективната му работа кислород, като в същото време улеснява и работата на сърдечно-съдовата система в пречистването на отпадъчните вещества, образували се в следствие на натоварването.

Освен това осигурява повече сила и издръжливост по време на тренировката, а с тях – и по-добри резултати впоследствие. Така че контролираното дишане дава добро предимство както при отслабване, така и при работа за развитие на мускулна маса.

Как да дишаш правилно по време на тренировка?

1. Дишай с корема (диафрагмата) си

Коремното дишане по време на тренировка осигурява по-добър кислороден обмен, намалява напрежението върху гърдите и раменете, подобрява стабилността на торса и намалява усещането за задух.

2. Не задържай дъха си

Мускулите ти се нуждаят от кислород, за да функционират правилно, така че е важно да дишаш правилно, докато тренираш и ги натоварваш. А и синхронизирането на дишането с движенията ти може да гарантира, че мускулите ти са достатъчно наситени с кислород за оптимална работа и ефективно преодоляване на тежестта със всяко повторение на упражнението.

Въпреки че може да ти се струва естествена реакцията да задържиш дъха си, когато вдигаш големи тежести, това не е ефективно и здравословно за теб! Вместо това трябва да издишваш по време на преодоляването на тежестта и да вдишаш обратно, когато я отпускаш, за да избегнеш риск от наранявания и травми.

3. Дишай равномерно

Ритмичното дишане по време на тренировка подобрява ефективността, намалява задуха, допринася за фокуса и релаксацията и може да има успокояващ ефект.

През носа или през устата трябва да дишаш по време на тренировка?

В много случаи по време на тренировка естествено се получава комбинация от дишане и през носа, и през устата. Ключът е да адаптираш дишането си към интензивността на тренировката си. При по-леки упражнения назалното дишане може да е достатъчно и по-удобно. Но по време на упражнения с висок интензитет или напрегнати тренировки е обичайно и често – дори необходимо да преминеш към дишане през устата, за да задоволиш нуждите си от свеж кислород.

Така че избери метод на дишане, който ти се струва най-удобен и ефективен по време на различните фази от твоята тренировка, за да извлечеш максимума си във всяка една от тях.

Вашият коментар

Your Cart

No Item Found
Subtotal0.00 лв.
Shipping0.00 лв.
Tax0.00 лв.
Total0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.