fbpx

Топ-5 кардио алтернативи на бягането.

Кардио сесиите са неразделна част от тренировките на много хора, които търсят здравословно отслабване или пък просто искат да поддържат тялото си в добра форма.

А може би най-популярната кардио дисциплина е бягането… но не всички са му фенове.

Много хора не намират достатъчно издръжливост в себе си, за да изпълнят цяла ефективна кардио тренировка с бягане, а за други това е просто невъзможно, поради здравословни проблеми.

Ето защо, в тази статия ще ти дадем 5 кардио алтернативи, с които можеш да обогатиш тренировката си, ако бягането не е за теб:

  1. Колело/велоергометър

Карането на колело е чудесен начин да поддържаш кардио здравето си, без да натоварваш прекалено ставите си. То не само повишава пулса ти, но и заздравява мускулите на долните крайници. Без значение дали обичаш да се возиш в парка или да се потиш на велоергометъра във фитнеса, тази активност ти осигурява великолепна сърдечно-съдова тренировка, която не е по-лоша от тичането, но и ти спестява голяма част от стреса върху ставите, който тичането понякога може да предизвика.

  • Плуване

Плуването също е добра кардио алтернатива, защото от една страна – плаваемоста на тялото ни във водата ни помага да превъзмогнем част от натоварването върху ставите, което предизвиква гравитация на сухо, но в същото време съпротивлението на водата ефективно натоварва мускулатурата на цялото тяло, докато гребем.

  • Групови тренировки

Някои видове групови тренировки, като зумба и танцова аеробика, съчетават успешно удоволствието от танцуването, със социалната атмосфера на груповата тренировка и ефикасността на кардиото. Затова не е чудно, че стават все по-търсени днес, особено от жените.

Те са страхотен начин да повишиш както сърдечния си ритъм и изгорените калории, така и настроението си. А и да се запознаеш с нови хора с подобни на твоите интереси.

Не е задължително да си майстор на танца, за да се включиш в този вид кардио; просто следвай указанията на своя фитнес инструктор, движи се в такта и се забавлявай, докато сваляш килограми!

  • Гребен тренажор

Гребането на гребен тренажор си е тренировка за цялото тяло, която ангажира и ръцете, и краката и мускулите на ядрото.

Това упражнение с ниско натоварване предлага чудесна алтернатива на бягането и е особено полезно за тези, които искат да изградят едновременно сила и сърдечно-съдова издръжливост.

  • HIIT

HIIT или интервални тренировки с висока интензивност са известен вид кардио упражнения, защото времето и практиката са показали недвусмислено ефективността им.

HIIT тренировката се състои от кратки етапи на интензивно натоварване, редуващи се с кратки етапи на отдих или физ. дейност с по-слаба интензивност. Този метод е много икономичен откъм време, тъй като концентрира голямо натоварване в само няколко-минутна тренировка, а също така е и изключително добър за изгаряне на калории и подобряване на сърдечната функция.

HIIT тренировките са и много гъвкави, тъй като в тях можеш да използваш разнообразни упражнения, според своите предпочитания.

В обобщение…

Както виждаш, съвсем не е нужно да тичаш, за да правиш ефективно кардио. Има много алтернативи, които биха паснали на всеки вкус. Избери кардио тренировката, която е най-приятна за теб и преди всичко – си осигури постоянство в дългосрочен план. Именно с него ще дойдат и добрите резултати!

Вашият коментар

Your Cart

No Item Found
Subtotal0.00 лв.
Shipping0.00 лв.
Tax0.00 лв.
Total0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.