fbpx

8 полезни съвета за по-крепко сърдечно здраве.

В днешно време, комбинацията от богат избор на вкусни, но нездравословни храни и натоварено, стресиращо ежедневие, правят риска от развитие на сърдечни усложнения и заболявания все по-висок, а възрастовата граница на страдащи става все по-ниска…

Затова е от изключително голямо значение всеки от нас да обърне внимание на себе си и сърдечното си здраве, за да не намали този риск до минимум и да остане извън черния списък.

Ето няколко кратки и ясни съвета, които ще ти помогнат да го направиш:

  • Контролирай високото кръвно налягане. Хипертонията е най-големият рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Ако високото кръвно налягане не се контролира, това може да причини нараняване на други органи и дори смърт.
  • Намали нивата на кръвната захар. Сърдечните заболявания и инсулта са основните причини за смърт при хора с диабет. Възрастните, които страдат от диабет, са с два до четири пъти по-голям риск от развитие на сърдечно заболяване или инсулт, останалите хора. Яжте здравословна диета и редовно спортувайте, за да намалите рисковете от развитие на диабет.

За да запазиш кръвното  и нивата на кръвната си захар в норма, поддържай здравословно телесно тегло, като спазваш подходящ хранителен режим , осигури си редовна физическа активност и ограничи приема на натрий (сол).

  • Контролирай холестерола в кръвта. Холестеролът е нещо нормално. Въпреки това, завишеният холестерол е рисков фактор за развитие на сърдечни проблеми. И по-специално – нивата на „лошия“ LDL холестерол. Ако имаш проблеми с холестерола, ограничи приема на наситени мазнини и се придържай към предписаните си лекарства, за да поддържаш здравословни нива на холестерол.
  • Спри да пушиш. Хората, които пушат, са изложени на значително по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания и често страдат от преждевременна смърт. Дори и пасивното излагане на цигарен дим може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. Така че освен да избягваш цигарите е добре да избягваш и места, наситени с гъст цигарен дим. За щастие в последните години законът предоставя допълнителна засища срещу непушачите, като ограничава пушенето на закрито в определени за това зони.
  • Остани активен. Да намериш време за упражнения и още повече – за тренировъчна програма, си е предизвикателство, но определено не е за подценяване. Достатъчно е да си осигуриш поне 2-3 часа седмично, в които да си активен и да спортуваш, за да намалиш значително рисковете за себе си и да подобриш не само здравето на сърдечната си система, а комплексно, за цялото тяло. А и ще изглеждаш по-добре!
  • Храни се здравословно. Включи в менюто си повече зеленчуци, плодове, за да си набавяш достатъно витамини и фибри. Също така заложи на пълнозърнести храни, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, птиче месо, риба, бобови растения и ядки. Ограничи сладкишите, тестените изделия от бяло брашно, подсладените със захар напитки и червените меса.
  • Свали излишните килограми.  Наднорменото тегло е рисков фактор за диабет и сърдечно-съдови заболявания. Дори умерената загуба на тегло може да доведе до големи подобрения в кръвното налягане, значително понижен риск от развитие на диабет и намаляване на определени липиди и други рискови фактори за сърдечни заболявания и инсулт. Така че ако през години си натрупал излишни мазнини – сега е момента за отслабване!
  • Здрав дух – здраво тяло! Знаеш тази поговорка, нали? Депресията, гневът, безпокойството, песимизмът и липсата на социални контакти се отразяват негативно на тялото не само психичеки, но и физически. Тези проблеми могат и пряко да повлияят на придържането към здравословна диета и редовна физическа активност, така че ги дръж под око и не сваляй гарда!

Вашият коментар

Вашата количка

No Item Found
Subtotal 0.00 лв.
Shipping 0.00 лв.
Tax 0.00 лв.
Тотал 0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.