fbpx

Защо енергийните напитки трябва да се избягват ?

Защо енергийните напитки трябва да се избягват

Енергийните напитки са вредни!

Предполагам това твърдение няма да те изненада, защото си го чувал вече много пъти. Но защо? Защо са вредни, как точно влияят на организма ни, защо е добре да се избягват и как да си набавим нужната енергия без тях?

…Сега ще си отговорим на тези въпроси.

През последните години енергийните напитки придобиха доста голяма популярност. Широката гама от марки и вкусове привлича много хора, търсещи лесен източник на енергия, с който да се заредят набързо сутринта или да изкарат по-лесно натоварена нощ.

Потребителите са най-различни – парти маняци, прекарващи голяма част от нощта по дискотеките, преуморени майки, търсещи допълнителен източник на енергия, работохолици, сливащи работния ден с „работна нощ“… Дори в залата срещам хора, които прибягват до презаредените с кофеин напитки, ползвайки ги вместо хранителни добавки, за по-добро изпълнение на своята фитнес програма.

Не стига това, ами по мои лични наблюдения, тези напитки са и доста популярни сред децата и тийнейджърите (поне в България). А това не е добра новина…

Какво точно се случва с тялото ни, когато пием енергийни напитки?

Както казах, тази мания навлезе доста бързо през последните години, но повечето хора или не знаят, или просто не приемат толкова сериозно факта, че според някои изследвания редовната консумация на енергийни напитки може да повиши риска от сърдечносъдови проблеми. Тревожното е ,че тази връзка се наблюдава дори при здрави, млади хора.

Какво казва науката по въпроса?

Едно скорошно изследване (от 2010) на учените от Университета в Аделаида и болницата “Роял Аделаиде” доказва, че енергийните напитки оказват влияние върху кръвта, като я правят по-гъста, а това повишава риска от съсиреци и запушване на кръвоносните съдове. Част от участниците в изследването дори развиват симптоми, наподобяващи ранен стадий на сърдечносъдово заболяване. 

Допълнителни рискове

И въпреки това, на всяко кенче от енергийна напитка ще намерите категорични уверения, че продуктът е напълно безвреден и ефектът му е същият като на чаша кафе или безалкохолно.

Между другото, същия ефект може да постигнете като изпиете чаша кафе, натъпкана с изкуствени подсладители. Именно комбинацията от кофеин и голямо количество бързи въглехидрати, под формата на захари, осигурява този бърз и кратък прилив на енергия.

Разликата е, че енергийните напитки съдържат и коктейл от допълнителни съставки, чиито ефект върху човешкото тяло все още не е напълно ясен за учените. Една от тези съставки е аспартамът (Е951). Накратко – това е невротоксин с метаболитни, алергични, а според някои излседвания – дори и канцерогенни свойства (макар че учените все още спорят по този въпрос). Все пак, докато нямаме по-категорични данни, моят съвет е да го избягваш.

Друго свойство (или страничен ефект) на тези напитки е, че те малко или много водят до пристрастяване. Защото скоро след краткия, интензивен прилив на енергия, нивата на кръвната захар бързо удрят дъното и започваш да се чувстваш летаргичен и замаян. А как бързо да се отърсиш от това? – Ами като удариш още една енергийна напитка… И така, процесът се повтаря.

А в глобален мащаб, търсенето и предлагането на тези напитки расте… Според някои статистики на места търсенето им е по-високо от това на бутилираната питейна вода.

Вредните странични ефекти от енергийните напитки и проблемите, свързани с тях вече предизвикват и вниманието на редица държави (Норвегия, Дания, Уругвай). Взети са мерки, като се ограничава разпространението и продажбата на такива продукти в пределите им или с налагане на възрастова граница за приема им, както е и с алкохола.

За кого са най-опасни енергийните напитки?

В най-рисковата група попадат хора с вече развити сърдечносъдови заболявания, деца до 16-годишна възраст, както и бременни и кърмещи жени. Добра идея е да ги избягваш и ако страдаш от депресия, безпокойство, хронична преумора и висока чувствителност към кофеин.

Но както вече споменах, рисковете от приема им малко или много касаят всеки. Дори да си здрав като бик, не си застрахован от страничните ефекти.

Тогава как да повишим енергията си по здравословен начин?

Ами хич не е трудно. Решението се крие главно в храната. Достатъчна е лека корекция в твоя хранителен режим. Той трябва да включва повече храни, богати на Омега 3 мастни киселини (които могат да се набавят лесно и под формата на хранителна добавка). А захарта и останалите подсладители, предизвикващи резки промени в нивата на кръвната захар, трябва да се ограничат.

За постоянен прилив на енергия през деня помагат и храни, богати на:

  • Витамин C – портокали, лимон, ягоди, червени чушки, киви
  • Витамини B9 и B12 – месо, яйца, мляко, риба, спанак, аспержи, фасул
  • Желязо – червено месо, яйца и млечни продукти, ядки
  • Цинк – червено месо, семки, ядки, черен шоколад
  • Магнезий – броколи, бобови растения, авокадо, грейпфрут, манго, портокали

Тези храни ще ти осигурят много по-дълготраен и здравословен прилив на енергия през целия ден, вместо краткия, разхлопващ сърцето ефект на енергийните напитки.

Освен това е важно да поддържаш тялото си активно през деня с редовна физическа активност, както и да избягваш прекомерния стрес, доколкото е възможно.

В заключение…

Както виждаш, енергийните напитки съвсем не са толкова безобидни, колкото често ги изкарва индустрията. Крият редица рискове за здравето, ако се приемат редовно и непрекъснато.

Разбира се, инцидентен единичен прием не е голям проблем. Но все пак аз бих ги избягвал. А и могат лесно да бъдат избегнати и заменени по здравословен начин, като включиш в режима си разнообразие от достъпни и вкусни храни.

Вашият коментар

Your Cart

No Item Found
Subtotal0.00 лв.
Shipping0.00 лв.
Tax0.00 лв.
Total0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.