fbpx

Джинджифилът и ползите му за здравето!

Джинджифилът е добре позната и разпространена съставка в кулинарията и многобройните му ползи за здравето го правят чудесна добавка към всеки хранителен режим. От хиляди години се използва в традиционните азиатска и индийска кухня и медицина, а по-късно става популярен и при нас в Европа.

Какво е джинджифил?

Джинджифилът, който добре познаваме, всъщност е корен на растение със същото име. Най-често се използва в сурова форма или стрит на прах, а като хранителна добавка понякога се намира и под формата на капсули.

Хранителен състав на джинджифила

Хранителният състав за 100 г пресен джинджифил и 100 г джинджифил на прах е различен:

В 100 г корен джинджифил има: 80 kcal; 18 г Въглехидрат; 1,8 г Протеин; 0,75 г Мазнини; 2 г фибри

В 100 г джинджифил на прах има: 336 kcal; 72 г Въглехидрат; 9 г Протеин; 4,2 г Мазнини; 14 г фибри

Съдържа и някои витамини и минерали: витамин C, B6, желязо, натрий, калий, магнезий, фосфор, цинк и др.

Джинджифил като подправка

Като подправка и кулинарна съставка, джинджифилът се ползва заради вкусовите и ароматизантните си качества. Има остър, леко лютив вкус и характерна миризма. Освен това има много рецепти за чайове и отвари с джинджифил, които се възползват от здравословните му съставки.

Всъщност, може би най-често се използва именно за чай. Върви чудесно с мед и лимон! Вкусът е особен и иска привикване, но определено е приятен. Също така е добре да се пие сутрин или по-рано през деня, защото действа ободряващо и може да наруши съня, ако се пие късно вечер.

Здравословни ползи от приема на джинджифил

Като хранителна добавка джинджифилът се смята за ефективно средство срещу гадене, диария, подут корем, колики и други стомашни проблеми, както и за “болкоуспокоително” при ревматоидни заболявания и менструални болки. Джинджифилът често се спряга и като потисник на апетита и намира място в някои режими за отслабване. А някои хора го възприемат и като афродизиак.

Не за всички от приписаните му здравословни и лечебни свойства обаче има достатъчно научи изследвания, които да ги потвърдят. Ето малко по-подробна информация:

1. Джинджифил за отслабване: През последните години джинджифилът започва да се спряга във фитнес средите като средство за отслабване. Някои проучвания, проведени с него, показват обещаващи резултати – смята се, че приемът на чай от джинджифил подобрява термогенезата (термичният ефект при храносмилане на храната) и потиска апетита. Два ключови фактора за успеха на всеки режим за отслабване.

Освен това се смята, че приемът на джинджифил потиска производството на хормона на стреса, кортизол, чиито нива в организма също влияят сериозно на отслабването.

Но науката признава, че са необходими повече изследвания върху хора, за да се направи категорично заключение по въпроса с отслабването.

2. Джинджифил при проблеми с вестибуларния апарат: При хора, страдащи от световъртеж, замайване и други проблеми, свързани с вестибуларния апарат, приемът на джинджифил изглежда облекчава виенето на свят и гаденето.

3. Джинжифил срещу ставни болки в резултат на натоварване: Проучване с 74 доброволци е установило, че ежедневната суплементация с джинджифил е намалила мускулните болки в резултат на физическо натоварване с до 25%.

4. Джинджифил при стомашни проблеми: Както споменах по-горе, използва се за редица стомашни проблеми и има облекчаващ ефект. Интересното тук е, че всъщност в изследванията е наблюдаван облекчаващия му ефект при хора в период след операция или химиотерапия, както и по време на бременност, но оттогава е набрал популярност и от него се възползват много други хора.

И все пак, макар и да има ефект, в общия случай джинджифилът успокоява корема по-бавно или по-неефективно от специализираните медикаменти за целта.

5. Джинджифил за здрава сърдечно-съдова система: Смята се, че джинджифилът влияе благоприятно върху функционирането на сърдечносъдовата система, като понижава лошия холестерол, понижава риска от кръвни съсиреци и поддържа здравословни нива на кръвната захар.

6. Джинджифил като анти-възпалително средство: подобно на своята “братовчедка” куркума, а и на много други билки, джинджифилът показва известни противовъзпалителни свойства при остеоартрит и други подобни ревматоидни заболявания (макар ефектът му да е по-скоро скромен и неубедителен).

Това са само някои от наблюдаваните положителни ефекти след прием на джинджифил, но има и други. И въпреки всичко хубаво, което казахме за него, трябва да си припомним, че тези ефекти варират много вследствие на дозировка, физическо състояние и други индивидуални фактори, както и че в повечето случаи има по-ефективно средство за справяне с проблема.

А джинджифилът, като всяка друга хранителна добавка, е по-скоро помощник.

Има ли странични ефекти от приема на джинджифил?

За щастие, Американската агенция по храните и лекарствата (USFDA) смята джинджифила за хранителна добавка, която е “безопасна в общия случай“.

В естествената си форма, джинджифилът показва малко или никакви познати странични ефекти при повечето хора.

В редки случаи обаче се наблюдава по-скоро обратния ефект и приемът на джинджифил може да обостри стомашните проблеми, предизвиквайки киселини и диария.

Отново уточнявам, че става въпрос за джинджифил в неговата естествена форма – като пресен корен или на прах.

Под формата на добавка ефектите може да варират според марката и формулировката. В тези случаи общите препоръки са:

  •  Да не се приема повече от 4 г сух джинджифил на ден или повече от 1 г по време на бременност.
  •  Бременни жени, както и хора, страдащи от жлъчни камъни, диабет или нарушено съсирване на кръвта, да говорят с лекаря си, преди да увеличат приема на джинджифил.
  •  Не е препоръчително добавките с джинджифил да се използват в комбинация с аспирин, лекарства за разреждане на кръвта и лекарства за високо кръвно.

Всичко за джинджифила, накратко

На пръв поглед джинджифилът е просто обикновен и ненагледен корен, но тази подправка определено е кандидат за “най-полезен играч”, що се отнася до вкусовите и лечебните си качества.

Приемът му наистина е полезен. Многобройните прочувания загатват, че може би е способен да ни помогне в борбата с редица сериозни болести. Макар че в крайна сметка това не е лекарство, а хранителна добавка и трябва да се отнесем към него като към такава. А що се отнася до хранителните му качества – стига да му дадеш шанс и да привикнеш към особения вкус, бързо ще ти открехне вратата към много нови рецепти и приятни напитки.

Вашият коментар

Your Cart

No Item Found
Subtotal0.00 лв.
Shipping0.00 лв.
Tax0.00 лв.
Total0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.