fbpx

Полезни ли са смути напитките ?

Какво е смути?

В днешно време едва ли има някой, който не знае какво представлява т.нар. „смути“, но ако случайно си живял в пещера през последните години, ето определението:

Смути е гъста напитка, най-често от плодове или зеленчуци, в комбинацията с други съставки, като ядки, семена, мляко и т.н. Приготвя се с помощта на блендер, подобно на шейк. Няма правило или универсална рецепта за приготвянето на смути и възможностите за комбиниране и импровизации са много.

Точно поради тази причина (свободата при приготвяне и разнообразието от съставки), смутито може да бъде както полезно допълнение към твоята диета, така и рискова храна, която да попречи на напредъка ти. Зависи какво съдържа. Но за това, след малко…

Каква е разликата между смути и фреш?

Накратко – смутито се прави чрез пасирането на целия плод/зеленчук, а освен тях, в него, както вече разбра, може да има и други съставки.

Фрешът, от своя страна, представлява изцеденият сок от плод/зеленчук или комбинация от соковете на различни плодове/зеленчуци. Без допълнителни съставки.

Ако трябва да избираш между двете – насочи се към смутито.

Удобствата и ползите на смути напитките

Смути рецептите са толкова популярни във фитнес и уелнес средите, защото представляват бърз, вкусен, лесен за приготвяне и достъпен вариант да си набавим редица хранителни вещества, като полезни въглехидрати и мазнини, витамини, минарали, фибри и др.

Често смути се използва като вариант за по-бърза закуска или междинно хранене.

В днешното забързано ежедневие ни остава все по-малко време да се храним здравословно и с надеждата да избегнат вредните преработени храни, много хора се насочват именно към смутитата, защото вярват, че това е правилният, здравословен избор.

За съжаление, както ще разбереш след малко, не винаги е така…

Избягвай смути напитки от магазинната мрежа!

Разбира се, търговците бързо са научили за нарастващия интерес към този вид напитки и в магазинната мрежа може да намериш всевъзможни марки смутита и комбинации от вкусове, които предлагат.

Но конкуренцията е жестока и за да направят продукта си по-примамлив от този на конкуренцията, много производители добавят към него допълнителни подсладители и оцветители, за да изглежда по-добре и да бъде по-вкусен. За да бъдат по-трайни пък, магазинните смутита обикновено се зареждат и с консерванти и стабилизатори. А в допълнение, за да бъде цената им също толкова примамлива, често се жертва част от качеството. Съставките на много смути напитки в магазини с ниско качество, а изкуствените вещества в тях са или колкото, или дори повече от натуралните…

Освен това, смутитата по магазините и заведенията, често се правят с допълнителни, висококалорични съставки като фъстъчено масло, захар, плодови сокове, гренадин, сладолед и други подобни. Това прави смутито не просто прекалено калорично, но и нездравословно.

Но да не слагаме всички под общ знаменател…

Действително има качествени продукти на пазара. Макар и на сравнително висока цена. За да отсееш добрите от лошите, просто обръщай много голямо внимание на състава, описан върху етикета… Това ще ти даде не само по-ясна представа за качеството на конкретния продукт, но и за хранителните вещества, които приемаш с него. Нещо, което е от изключително значение при спазването на контролиран хранителен режим.

Защо домашното смути е по-добро?

За да си напълно сигурен, че приемаш както точното количество, така и правилното съотношение между макронутриенти със своето смути, най-добре си го приготви сам, вкъщи.

За целта ще ти е нужен само един блендер за смути. Или всякакъв друг вид блендер честно казано… няма голямо значение.

Стига да е достатъчно мощен, за да може да смели добре не само плодовете и зеленчуците, но и ядките и семената, ако добавяш такива. И да ти осигури приятна за консумация, хомогенна смес, без парченца и бучки в нея.

Смути или твърда храна – кой е по-добрият избор?

Макар да е бързо и удобно за консумация, смутито изостава в някои отношения, спрямо твърдата храна.

Когато дъвчем храната си, тялото отделя хормони, които му помагат да се засити по-лесно. А ако просто я „излеем“ в тялото си я и глътнем, тази секреция не се осъществява и рискът да останем гладни или да огладнеем по-бързо в последствие се увеличава.

Има и слухове в подкрепа на смутито – че като течна храна то се усвоява по-лесно и по-добре от тялото. Но те обикновено не са подкрепени с факти и изследвания. Защото не е така… Пасираната храна просто преминава през тялото по-бързо, което не само не засища толкова добре, но и не позволява на тялото да извлече достатъчно нутриенти от нея.

Здравословни рецепти за смути

И след като разгледахме предимствата и недостатъците на този вид храна, искам да ти дам и няколко здравословни рецепти за вкусни смути напитки, които можеш да изпробваш вкъщи.

Начинът на приготвяне за всички е ясен – нарязваш съставките и ги блендираш с помощта на блендер за смути, пасатор или друга подобна машинка, която имаш под ръка. А ако констистенцията стане прекалено гъста за вкуса ти – може да добавиш малко вода и да миксираш отново.

А ето и конкретните рецепти и продукти за всяка от тях.

Смути с банан и чиа

Съставки:

  • 300 мл. прясно 1,5% или бадемово мляко (по избор)
  • 200 г добре узрял банан
  • 1 ч.л. мед
  • 1 ч.л. чиа семена

Хранителен състав:

382 Kcal | 14 г белтъчини | 8 г мазнини | 68 г въглехидрати

Протеиново смути с ягоди и киви

Съставки:

Хранителен състав:

324 kcal | 32 г белтъчини |7 г мазнини | 41 г въглехидрати

В заключение…

Както виждаш, смути не е перфектния вариант за междинно хранене, но определено е добра алтернатива, когато търсиш нещо лесно за приготвяне и бързо за консумация, за да се впише добре в натоварения дневен график.

Стига да подбереш съставките внимателно и да не прекаляваш с грамажите, вкусното смути ще бъде чудесно допълнение към твоя хранителен режим.

Вашият коментар

Вашата количка

No Item Found
Subtotal 0.00 лв.
Shipping 0.00 лв.
Tax 0.00 лв.
Тотал 0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.