fbpx

Ясни цели – как да ги постигнем!

Ясни цели – как да ги поставиш, за да постигнеш целта си!

Въпреки че достъпът до информация в областта на здравословното хранене, различните видове тренировки и хранителни добавки, е по-лесен от всякога, за огромна частот хората постигането на здраво, добре изглеждащо, стегнато и релефно тяло изглежда невъзможно.

Най-често причината за неуспеха се крие в това, че хората забравят за най-важното оръжие, което притежават, а именно – съзнанието си. Разрешаването на всеки един проблем, независимо от естеството му, е невъзможно без малко мисъл, целеполагане и планиране.

Ето няколко конкретни насоки, които ще ти помогнат да си поставяш по-ясни и изпълними цели и да ги постигнеш успешно:

1. Започни с правилна нагласа и ясна представа за проблема си

Постигането на едно добре оформено тяло е трудно начинание, което изисква постоянство и търпение. За да се случи по правилния и здравословен начин, промените трябва да настъпват постепенно. Не търси бързи решение и рязка промяна, това само ще те изтощи и откаже още преди да си започнал. Отслабването е маратон, а не спринт!

2. Намери своето „защо“

“Защо искам да го направя? Каква е причината?” – това са въпросите, с които трябва да започнеш пътя към целта си, независимо дали работиш за отслабване, или искаш да изградиш мускулна маса.

Ако единственото нещо, което те мотивира, е това да изглеждаш добре на плажа през лятото – то това не е достатъчно. Трябва да бъдеш воден от мисълта за себе си, за здраве си, за щастието, което ще изпиташ, за гордостта и удовлетворението и увереността, които ще изпиташ, когато превърнеш мечтата си в реалност.

Ако желанието за промяна не е породено от наистина значими и важни за самите нас причини, то вероятността да се провалим е много по-голяма.

3. Изгради си план за действие

След като си наясно с проблема си и си открил мотивация и желания да го преодолееш, идва моментът, в който трябва да изготвиш своя план за действие.

Планът за действие включва изготвянето на хранителен режим и тренировъчна програма. Тук нещата са строго индивидуални и обективни насоки за поставяне на конкретни задачи и цели, е трудно да се дадат предварително.

Във всички случаи един хранителен режим включва балансиран прием на калории (според целите ти), понижен прием на трансмазнини, повишен прием на витамини и минерали и добра хидратация.

Ако искаш да отслабнеш, трябва да приемаш малко по-малко калории, от колкото изгаряш през деня. Ако целта е покачване на тегло – важи обратното. Приемаш повече калории (но отново от качествена храна) от колко изгаряш през деня!

Колкото до фитнес програмата, тя също трябва да се съобрази с твоите цели и възможности. Обикновено при начинаещият трениращ най-ефективен е комплексният подход, при който силовите и кардио тренировките се съчетават. Например силова тренировка с продължителност до един час поне 3 пъти седмично, последвана от 30-минутна кардио тренировка (това е просто пример, а не „универсална“ формула за отслабване).

4. Проследи напредъка си

За да знаеш дали програмата ти работи добре за теб и дали имаш резултати, трябва да следиш напредъкът си ежеседмично.

Самите методи и начини за това са много. Не е добре да се доверяваш изцяло на кантара. Започти да измерваш и обиколките на тялото си (талия, ханш, гърди, бедра и т.н.) шивашки метър и записвай разликите в тях от седмица до седмица. Това ще ти даде ценна информация както за цялостния ти прогрес, така и резултатите в отделни зони на тялото и дали някоя от тях изостава.

И в заключение…

Не забравяй, че без ясен и лесен за следване план, трудно ще стигнеш до мечтаната фигура. Пътят е дълъг и на моменти труден, но си струва да се извърви!

Вашият коментар

Your Cart

No Item Found
Subtotal0.00 лв.
Shipping0.00 лв.
Tax0.00 лв.
Total0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.