fbpx

Поддържане на добра форма – имат ли значение гените?

Поддържане на добра форма – имат ли значение гените

Когато говорим за поддържане на добра форма, има много променливи, над които имаш контрол и можеш да променяш в опит да подобриш резултатите си – храните и количествата им в твоя хранителен режим, вида и интензитета на тренировките, пълноценният сън, контрол над стреса… Всички те са важни фактори за успех, които за щастие можем да контролираме, в по-голяма или по-малка степен.

Не така стоят нещата с гените обаче. И вероятно затова именно те се използват като „изкупителна жертва“ и се обвиняват както за неуспешното ни отслабване, така и за трудностите в развитието на мускулна маса.

Има ли реална причина да се страхуваме от генетичните си заложби обаче? Или, когато става въпрос за постигане и поддържане на добра форма, придаваме на гените си по-голямо значение, от колкото трябва?

Да започнем с фактите:

Да, има определени генни, които подобряват физическите ни възможности. Гени, които правят тялото по-адаптивно към промените във физическото натоварване и гени, които донякъде определят самата му форма.

И макар че, 99% от гените на всички ни са еднакви, в останалия 1% все пак влизат хиляди такива, които се различават осезаемо и всеки от нас притежава различна комбинация от тях.

Колко голямо е значението на гените?

До голяма степен гените си наследяваме от нашите родители, които са ги наследили от техните родители и т.н. И нямаме контрол над набора гени, с които се раждаме, нито можем да ги променим в последствие.

Това, което трябва да знаеш още сега обаче е, че без значение каква „ръка карти“ ти е отредила съдбата, винаги можеш да използваш тази база, за да надградиш и развиеш себе си в положителна посока. Може да стане малко по-лесно или малко по-трудно спрямо другите, но никога не е невъзможно да постигнеш успех.

Ето защо не трябва да се притесняваш чак толкова какви гени си наследил и с какви разполагаш. Защото много отличителни черти на тялото и характера ни са силно наследими, но не и непроменими.

Гените, с които се раждаме, са нашата градивна основа, но с правилна подготовка, постоянство и практика, можем да постигнем много по-съществени резултати в развитието на физиката си, от колкото ни е отредила първоначално природата.

Гените не са всичко – ето защо:

Има още една причина да не отдаваш толкова голямо значение на гените си, когато става въпрос за поддържане на добра физическа форма:

Гените имат голямо значение в професионалната подготовка на елитно ниво. Тогава всяко миниатюрно предимство, което може да извлече тялото от своята генетика, е потенциално предимство и пред противника, срещу когото се състезаваш.

Но повечето от нас не тренират и не спазват режима си, за да станат професионални атлети. Не – тренираме и се храним добре просто за да подобрим визията и здравето си. А за тази цел съвсем не е нужно да разчитаме толкова много на гените си. И можем да постигнем желаната цел просто с адекватно хранене, тренировки и почивка, както сме обсъждали в много други статии до момента.

А понякога постоянството и усилената работа могат дори да надвият генетиката. Защото дори и да имаме заложен силен генетичен потенциал за нещо определено, ако не се опитваме да го развием, той няма да се прояви осезаемо. И друг човек, който няма толкова силни генетични заложби за същото нещо, но работи усилено и с постоянство в тази насока, може в крайна сметка да постигне по-добри резултати.

В крайна сметка…

Да, гени имаме всички и малко или много, всеки от нас се влияе от тях. Има доста доказателства, че те играят умерена до значителна роля в развитието ни, когато започваме да се занимаваме с фитнес. Но в същото време им се отдава прекалено голямо значение. Гените се използват за лесно оправдание, когато нямаме резултати или когато виждаме други хора, които изглеждат по-добре от нас. И без значение от комбинацията от гени в нашето ДНК, с правилния подход и с постоянство, можем да постигнем желаната цел!

Така че нека спрем да се оправдаваме с гените си – физиката и здравето ти са в твоите собствени ръце! Тренирай редовно, хапвай здравословно и не губи надежда – с времето и практиката всичко ще си дойде на мястото.

1 thoughts on “Поддържане на добра форма – имат ли значение гените?

Вашият коментар

Your Cart

No Item Found
Subtotal0.00 лв.
Shipping0.00 лв.
Tax0.00 лв.
Total0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.