fbpx

Как да се борим с хроничното възпаление.

Как да се борим с хроничното възпаление.

Систематичното хронично възпаление на тъканите и органите в тялото, което могат да предизвикат редица здравословни усложнения и заболявания са прикрит, страничен продукт и от хроничен физически или психологически стрес. И може неусетно да повлияе и влоши здравето ни, ако не вземем нужните мерки за предотвратяването му навреме.

За щастие, можем да се справим успешно с него както с умерени тренировки, така и с подходящи промени в начина си на хранене.

И макар да няма конкретен хранителен режим против възпаление, който можеш да следваш, все пак има много препоръчителни принципи на хранене, които в комбинация с умерено движение и физическо натоварване, ще ти помогнат да избегнеш риска от опасното хронично възпаление и да направиш живота си много по-здравословен и безопасен.

Кога възпалението може да навреди.

Накратко – когато е хронично. А какво означава това обяснявам веднага:

Възпалението поначало не е непременно признак за нещо лошо. Например, при активно и тежко спортуващи хора, възпаление може да предизвиква и микроувреждането на мускулната тъкан, което предизвикват тренировките, с цел нейното нарастване и заздравяване. Това не е признак за притеснение, а нормален заздравителен процес. Което само показва, че възпалението може да бъде както вредно (когато е постоянно и прекомерно), така и полезно, когато е в резултат на контролирани умерени стресори.

Колкото и да е умна, обаче, имунната ни система не е перфекта и понякога се обърква. Понякога предизвиква възпалителен отговор на нещо, което всъщност не е реална заплаха.

Например, хората с алергии имат жесток имунен отговор на привидно безобидни вещества като козина от домашни любимци, прах и полени. А при хора с автоимунни заболявания (като артрита например) имунната им система атакува клетките на собственото им тяло, причинявайки ненужно възпаление, което допълнително влошава ситуацията, вместо да я подобри…

Негативно възпаление може да предизвиква и хроничният стрес, който влошава работата на хормоните в тялото, които обикновено потискат имунния отговор.

Хроничното възпаление отдавна е свързано със здравословни проблеми като диабета, раковите заболявания, сърдечно-съдови усложнения, артрит, храносмилателни проблеми и др.

Как да се пребориш с хроничното възпаление?

Най-добрият начин да си набавиш необходимите витамини и минерали за борба с възпалението е да приложиш диета с пълноценни, натурални и богати на фитонутриенти храни.

За да сме още по-подготвени в борбата с хроничното възпаление е добре да знаем няколко основни принципа на хранене, които ще ни помогнат да използваме противовъзпалителните храни в менюто си възможно най-ефективно. Ето някои от тях:

  1. Приемай достатъчно фибри всеки ден – Можеш да си ги набавиш лесно от пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Приемът на фибри ограничава възпалението като зарежда тялото с антиоксидантите фитонутриенти, като проучванията показват, че колкото повече от тези храни приемаме в ежедневната си диета, толкова по-добър е ефектът им върху възпалението.
  2. Приемай плодове и зеленчуци – не само заради фитонутриентите в състава им, но и заради богатия им на витамини и минерали профил, който допълнително укрепва имунната система и я предпазва от нежелани реакции.
  3. Приемай лукови и кръстоцветни храни – лук, чесън, праз, броколи, брюкселско зеле, карфиол и т.н. Тези храни също съдържат мощни антиоксидантни вещества в състава си е препоръчително да присъстват в менюто ни почти ежедневно. Или поне 3-4 пъти седмично.
  4. Набавяй си достатъчно Омега-3 – Изследванията показват, че Омега 3 мастните киселини намаляват възпалението и могат да помогнат за намаляване на риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания, рак и артрит – състояния, които често съдържат възпалителен процес в основата си. Можеш да си набавиш Омега 3 от различни видове по-мазни риби, от ленено семе или от орехи. Приемът на хранителна добавка с висококачествено Омега 3 рибено масло също е добър вариант.
  5. Заложи на ненаситени мазнини – те също идват в менюто ни предимно от прием на зеленчуци, ядки и семена. В същото време трябва да ограничиш приема на наситени мазнини до не повече от 10% от общия си прием мазнини за деня. А що се отнася до преработените транс-мазнини – тях напълно трябва да избягваш в менюто си.
  6. Избягвай възпалителните за теб храни – Някои хора страдат от повишена чувствителност и силно обострен имунен отговор при прием на определени видове храни като глутен, лактоза или алкохол. Ако си сред тях, разбираемо е препоръчително да избягваш храните и напитките, включващи тези дразнители в състава си, за да намалиш риска от развитие на хронично възпаление в тялото си.

В обобщение…

Хроничното възпаление е скрит, но опасен враг, с който много хора се борят, понякога дори без да го подозират. За щастие, можем да сведем неговите рискове до минимум, като просто си осигурим добра доза умерена физическа активност през деня, в комбинация с интелигенти решения за вида и качеството на храните, които консумираме ежедневно.

Вашият коментар

Вашата количка

No Item Found
Subtotal 0.00 лв.
Shipping 0.00 лв.
Tax 0.00 лв.
Тотал 0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.