fbpx

10 съвета как да избегнеш или пребориш мускулната треска.

Всеки активно спортуващ рано или късно се сблъсква с мускулната треска – усещането за болка, скованост и дискомфорт в мускулите, което обикновено възниква 12-24 часа след интензивна или неприсъща за тялото физическа активност.

Тя е естествена реакция на тялото и не е повод за притеснение, но все пак може да понижи значително ефективността ни и да опропасти дори и най-ефективната тренировъчна програма, ако не вземем мерки за борба с нея.

Именно на това ще обърнем внимание в статията. В нея ще откриеш 5 съвета как да избегнеш мускулната треска изцяло, както и 5 съвета за справяне с нея, ако все пак се стигне до там.

И така – по същество:

5 начина да избегнеш мускулната треска изцяло

Предпазването от мускулна треска е важна част от поддържането на последователна тренировъчна рутина, особено когато напредваш към поставените си цели и натрупваш опит. Въпреки че не винаги е възможно напълно да се избегне, има методи, с които можеш да намалиш риска от нейното развитие до минимум и да осигуриш по-стабилно и безопасно натоварване:

  • Загрявка и охлаждане: Динамичното загряване подготвя мускулите за физическа активност, а охлаждането с лека физическа активност след нея позволява на тялото ти постепенно да се върне към състоянието на покой и така да избегне причинената от претоварването по време на тренировката мускулна треска.
  • С вода и храна: Добрата хидратация е от критично значение за функционирането и възстановяването на мускулите и другите тъкани в тялото ти, което се състои предимно от вода. Освен това, трябва да поддържаш и балансиран хранителен режим с достатъчно калории от протеини в менюто си, тъй като те са ключови за възстановяването и растежа на мускулите. А когато мускулатурата е по-подготвена за редовното физическо натоварване – мускулната треска не е проблем, за който трябва да мислиш.
  • Прогресивно натоварване: Това ще рече постепенно да увеличаваш интензивността на тренировките си с времето, давайки на мускулите си време за адаптация. Избягвай внезапни и драстични промени в тренировъчната си рутина. Добавяй допълнителна тежест и упражнения само тогава, когато наистина си готов/а физически за тях. За да избегнеш претоварване и мускулна треска в последствие.
  • Стречинг / разтягане: Извършването на статично разтягане след тренировка може да подобри гъвкавостта, да подобри кръвообращението и да намали мускулното напрежение, предизвикващо мускулна треска след усилено натоварване.
  • Почивка и възстановяване:  Отдавай време на мускулите си за възстановяване между тренировките, обикновено с един или два почивни дни между тях. Почивката е точно толкова важна за ефективността на програмата ти, колкото и самите тренировки в нея. Не я подценявай!

5 съвета за облекчение на мускулната треска:

Ако все пак загубиш баланс и се стигне до развитие на мускулна треска – има и начини как да я облекчиш и преодолееш по-бързо и безболезнено. Ето кои са те:

  • С активно възстановяване: Завърши тренировката си с леки дейности с ниско въздействие, като например ходене, колоездене или йога, за да стимулираш притока на кръв към възпалените мускули и улесниш възстановяването им.
  • С масаж: Масаж с ръце или използването на фоумролер могат да помогнат за отпускане на стегнатите мускули и намаляване на болезнеността след тренировка.
  • С локални аналгетици: Кремове или мехлеми без рецепта, които съдържат ментол или капсаицин, предоставят временно облекчение от мускулната болка, особено ако тя  продължава повече от обичайните един или два дни.
  • С компреси: Редуването на топли и ледени компреси може да бъде полезно за облекчаване на болката и възпалението в някои случаи. Но този метод не работи доказано при всеки.
  • С болкоуспокояващи: В крайни случаи, болкоуспокояващите без рецепта като ибупрофен или ацетаминофен могат да предоставят краткотрайно облекчение. Въпреки това, те трябва да се използват внимателно и за предпочитане – след консултация с медицински специалист.

Не забравяй, че мускулната болка е естествена част от тренировъчния процес, която показва, че мускулите ти се адаптират и стават по-силни! И все пак – този напредък не изисква непременно наличието й, така че ако можеш – винаги е по-добре да я избегнеш или облекчиш възможно най-бързо. А вече знаеш и как!

Вашият коментар

Your Cart

No Item Found
Subtotal0.00 лв.
Shipping0.00 лв.
Tax0.00 лв.
Total0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.