fbpx

Колко бързо може да се стегне корема?

В тази статия ще дадем отговор на честия въпрос „колко време е нужно, за да стегна корема си?“. Като ще разгледаме факторите, които влияят на скоростта на този процес и ще си припомним какво е нужно, за да постигнеш желаната фигура и да я запазиш в дългосрочен план.

Колко време отнема да се стегне отпуснат корем?

Краткият отговор е „зависи“. Ето защо:

При всички случаи, за да постигнеш плосък корем, трябва да работиш упорито, но не всички хора постигат целта си за еднакво време. Това се дължи на много фактори, като това в колко добра цялостна физическа форма си, как си храниш обикновено, какво е ежедневието ти (активно или застояло), както и какви генетични заложби притежаваш…

Някои хора виждат разлика в талията си след само 4-6 седмици упражнения, а други трябва да чакат месеци или дори години… Защото има значение дали започваш с 5 или 25 килограма излишък от мазнини, дали имаш опит с тренировките или си начинаещ, дали си здрав или имаш някакви здравословни проблеми и т.н.

Но като цяло можем да кажем, че за да видиш реална промяна във визията си, трябва да се придържаш към здравословна диета и редовна физическа активност – независимо дали тя е фитнес програма, тренировки вкъщи или пък просто разходки или някакъв спорт – за поне около 4 до 12 седмици време.

Най-важното обаче е да бъдеш постоянен в действията си. Именно постоянството носи дълготрайните резултати, към които се стремиш. А каква точно ще е тренировката, с която искаш да ги постигнеш, зависи от твоите лични предпочитания. Избери алтернатива, която можеш да поддържаш в дългосрочен план.

Има ли значения полът?

Да, процесът по оформяне на стегнат плосък корем може да се различава осезаемо при мъжете и жените, заради различния хормонален баланс в мъжкото и женското тяло.

Мъжете изгарят мазнини по-лесно от жените, тъй като женското тяло има нужда от повече мазнини поначало, за да функционира пълноценно. Това важи и за мазнините в коремната област.

Но в същото време – именно мъжете са предразположени към по-голямо задържане на мазнини в корема, докато при жените това се случва в зоната на ханша и бедрата.

И все пак – при жените е по-трудно, тъй като те се борят и допълнителни предизвикателства, като ежемесечни хормонални колебания, промени в репродуктивните функции на тялото и др.

Но дамите не трябва да се притесняват, въпреки това. Защото изследванията показват, че при спазване на една и съща здравословна диета с калориен дефицит и наличие на редовна физическа активност – няма големи разлики в процентния напредък на отслабване между мъже и жени.

За какво да внимаваш, когато работиш за по-стегнат корем?

Има някои често срещани грешки, които могат да попречат на напредъка ти и е добре да избягваш, когато работиш за стягане на корема си:

  • Не разчитай само на упражнения за корем – пълноценната тренировъчна програма ще изгаря много повече калории и мазнини, от колкото таргетираното натоварване само на малка зона като корема.
  • Не подценявай ролята на калорийния дефицит и качеството на храната си – храненето всъщност е дори по-важно за успешното отслабване от самите тренировки. За да изгаряш мазнини – трябва да приемаш по-малко калории с храната си, от колкото гориш през деня.
  • Не се опитвай да отслабнеш само в корема, процесът на отслабване е комплексен и не можеш да кажеш на тялото си да гори мазнини само от конкретна зона. Това би било загуба на време. Старай се да подобриш цялостните си фигура и здраве, с комплексен подход.
  • Избягвай модерните диети и предизвикателства, които твърдят, че осигуряват резултати за 10 или 30 дни…; Те вредят повече, от колкото помагат.

В заключение…

Ако целта ти е да оформиш по-стегнат и плосък корем, трябва да знаеш преди всичко, че процесът е много индивидуален за всеки. Колко време ще отнеме постигането на целта ти зависи от много фактори, но за щастие ти имаш директен контрол над повечето от тях.

Независимо дали си мъж или жена и на колко години си, с комбинация от здравословно хранене, ефективни упражнения и последователност , успехът ти е гарантиран!

Вашият коментар

Your Cart

No Item Found
Subtotal0.00 лв.
Shipping0.00 лв.
Tax0.00 лв.
Total0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.