fbpx

Как да направиш здравословното хранене една идея по-лесно и приятно?

Здравословното хранене е трудна задача за много хора, защото възприемат здравословния хранителен режим като прекалено ограничаващ начин на хранене, свързвайки го с термини като „ниско съдържание на мазнини“, „ниско съдържание на калории“ и „без никакво сладко“. Но съвсем не е нужно да е така и за теб.

Има начини да превърнеш диетата си в доста по-приятно меню. И в тази статия ще намериш 5 конкретни съвета как да го направиш:

  1. Бъди честен със себе си

В продължение на седмица записвай всяко хранене, лека закуска и всеки междинен снак, които похапваш през деня, като отбелязваш количеството храна и времето, в което я консумираш. Тази честна самооценка ще ти послужи като компас, който ще ти покаже частите на твоето хранене, които се нуждаят от подобрение. Било то прием на по-малко или повече калории, ограничение на бързи въглехидрати, повече фибри или нещо друго…

  • Започни с малки стъпки

Опитът за пълна промяна на хранителните навици изведнъж може да бъде непосилен за повечето хора подвиг. И често тази прекомерна разлика води до неспособност за справяне с всички ново и пълен провал, още в самото начало на промяната.

Затова е препоръчително да променяш навиците си постепенно, като сменяш един по един аспектите на диетата си на всеки три до четири седмици време. След като направиш една малка промяна в начина си на хранене и в продължение на няколко седмици тази промяна се превърне в рутина, можеш да направиш втора стъпка, с друга промяна в режима си.

  • Изпробвай нови рецепти

Ако мислиш, че изграждането на изцяло нов хранителен режим, пълен с разнообрази здравословни рецепти, е прекалено голяма и тежка стъпка за теб – не е нужно да го правиш наведнъж.

Започни да си приготвяш само по една или две нови здравословни рецепти всяка седмица, а през останалото време се храни както обикновено. Включвай тези 1-2 нови рецепти в менюто си за месец, след което потърси и изпробвай още 1-2, с които да заместиш други от старото си меню.

Така постепенно ще изградиш цяло ново меню с приятни за теб, но и здравословни рецепти, с които постепенно да замениш досегашните си. И неусетно ще превърнеш обичайното си ежедневно хранене в здравословно такова. Без да го приемаш като ограничаваща диета.

  • Сподели успеха си

Споделянето с приятелите и семейството ти може да внесе допълнително вълнение и разнообразие в процеса. А и да го направи по-лек и забавен, когато има с кого да споделиш и предизвикателствата, и отговорността.

А и можеш да споделяш отговорността и вълнението от промяната си и с близък човек с подобни цели, за да можете взаимно се „бутате“ към заветната цел –  така тя се постига много по-лесно!

  • НЕ се страхувай да експериментираш

Смело изпробвай нови рецепти, храни, подправки и начини на готвене. Разнообразието е ключов фактор за поддържането на здравословен хранителен режим в дългосрочен план, който много хора обаче пренебрегват. Не прави същата грешка и си дай свободата да експериментираш!

В заключение…

Поддържането на здравословна диета не е толкова трудно, когато подходиш към нея с внимание и постепенно. Експериментирай, за да намериш приятните за теб здравословни комбинации, и си дай време постепенно да промениш навиците си към по-добре, за да не се откажеш преждевременно поради претоварване. Промяната не е спринт, а маратон!

Вашият коментар

Your Cart

No Item Found
Subtotal0.00 лв.
Shipping0.00 лв.
Tax0.00 лв.
Total0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.