fbpx

7 начина как да добавиш повече зеленчуци в своето ежедневно меню.

Всички имаме различни диетични предпочитания, непоносимост към определени храни и начини на хранене, но едно нещо, с което всички можем да се съгласим, е, че яденето на повече зеленчуци е полезно за нас! Те наистина са една от основите на здравословният хранителен режим!

Зеленчуците съдържат изобилие от витамини, минерали и антиоксиданти, за да ни поддържат в добро здраве и форма, както и много фибри, които улесняват преработката на храната и ни засищат по-добре, дори и при по-малко приети калории за деня.

Въпреки всички тези предимства обаче, за много хора зеленчуците не са особено любима храна и често липсват в достатъчно количество от режима ни. А много родители намират за трудна задача да накарат и децата си да се хранят с тях.

Ето защо, в тази статия ще разгледаме 7 лесни и хитри начина да добавиш повече зеленчуци в ежедневното си меню, без непременно да се налага да хрупаш салата нон-стоп.

  1. В смути напитки

Разбиването на зеленчуците в смути напитка един от най-лесните начини да вмъкнеш повече порции от тях в деня си. Спанак, кейл и краставици са фантастични варианти за зеленолистни, авокадото може да придаде допълнителна кремообразност, а ако търсиш по-сладникав вкус – задушената или печена тиква също пасва добре.

  • В яйчен омлет

С яйца като основа за твоя омлет имаш много възможности за зеленчуци като добавка към тях. Спанак, гъби, червен лук и чушки са само част от тях, но не се колебай да добавиш и други, в зависимост от собствения си вкус.

  • Топинг за тостове

Авокадото е страхотна самостоятелна гарнитура (топинг), която можеш да използваш за основа на препечени филийки. А можеш да заложиш и на ароматна комбинация от малко нарязани домати, червен лук, босилек или спанак. Става изключително вкусно!

  • Вегетарински пръчици

За нещо по-нестандартно, можеш да нарежеш моркови, краставица, целина или чушка на пръчици и да ги топваш в хумус или ядково масло за бърза, лесна и подхранваща междинна закуска.

  • Зеленчуци на чипс

Суровите зеленчукови пръчици обаче не са единствените ти варианти за снак, когато става дума за зеленчуци. Може да изпечеш поднос с любимите си зеленчуци (заедно с подправки по твой вкус), след което да ги хрупаш под формата на вегетариански чипс. Който също върви добре с хумус или друг дипинг сос.

  • Добавка в различни сосове

Подобно на смутитата, сосовете за овкусяване на месо и други ястия също могат да предложат умен начин да увеличите приема на зеленчуци, в течна форма, която с консумира по-лесно.

Можеш да добавиш и цвят, и вкус към всеки сос с лук, чесън, настърган морков и босилек или да го направиш по-кремообразен, като пасираш сварена тиква или сладки картофи в него. Смесването на нишестени зеленчуци също е популярна основа за по-хранителни сосове за паста, вместо типичните такива, на основата на мазнина, сирене или карбонара.

  • Топинг за домашна пица

Домашната пица също е ястие, което може да стане много вкусно и здравословно, с правилната комбинация от продукти. Гъби, лют червен пипер и лук са само някои популярни опции, но тънки резени тиквички, парчета печена тиква или дори броколи или карфиол също са добри варианти за топинг на домашната пица.

А ако си в изобретателен дух – от намачкани карфиоли всъщност може да се направи и „блат“ за диетична пица без тесто!

В заключение…

Не е нужно зеленчуците в менюто ти винаги да са в скучни салати и гарнитури. Има толкова много креативни начини да им се наслаждаваш всеки ден и не е нужно да ти струват нищо кой знае колко допълнително като време за приготвяне!

Просто заложи на сезонните алтернативи на пазара и развихри въображението си в кухнята! Не се страхувай да експериментираш с тях. Ползите им винаги остават.

Вашият коментар

Your Cart

No Item Found
Subtotal0.00 лв.
Shipping0.00 лв.
Tax0.00 лв.
Total0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.