fbpx

Наднормено тегло и затлъстяване – има ли разлика?

В днешно време дискусиите за телосложението ни често се въртят около термините „наднормено тегло“ и „затлъстяване“. Двата термина често се използват взаимнозаменяемо, но всъщност имат различни дефиниции и последици за здравето ни.

Ето защо, в тази статия ще разграничим ясно разликите между тях и обсъдим някои от популярните начини за преодоляването им.

Каква е разликата между наднормено тегло и затлъстяване?

Наднорменото тегло е по-лекият, но по-широко разпространен от двата проблема.

Определя се най-често по метода на BMI (индекс на телесните мазнини) като съотношение между височината и теглото на човека. И се приема, че хора с BMI 25 до 29.9 страдат от наднормено тегло.

BMI сам по себе си, обаче, не е много надежден метод за индивидуална оценка, затова е важно при съмнения за навлизане в наднормено тегло, да се проведат консултации с медицинско лице и, евентуално, персонален фитнес инструктор, които да дадат индивидуални насоки за лечение и преодоляване на проблема.

Затлъстяването е, един вид, прогресия на наднорменото тегло. То е по-сериозен проблем и от много организации вече се дефинира като хронично заболяване.

То е анормален физиологичен процес, който води до сериозни здравословни последици в дългосрочен план.

Често се разделя на 3 основни категории, според BMI на страдащия от затълстяване:

  • Категория 1: BMI над 30
  • Категория 2: BMI над 35
  • Категория 3: BMI над 40

Но и тук са нужни индивидуални оценка, диагноза и подход към преодоляването на проблема, ако страдаш от него.

Как се преодоляват наднормено тегло и затлъстяване?

Ако след преглед при лекар се установи, че страдаш от наднормено тегло и затлъстяване, трябва да обърнеш внимание на общия си здравен статус. С прегледи и тестове на кръвното си налягане, стойности на холестерола и различните начини, по които теглото ти влияе негативно в ежедневието.

Ако има сериозни фактори, застрашаващи здравето ти, здравният специалист вероятно ще ти препоръчва отслабване, което ясно се е доказало във времето и практиката като сериозен положителен фактор за здравето, дори и в малки дози.

Има различни методи за отслабване, доказали се като успешни във времето – и самостоятелно, и в комбинация един с друг:

  • Нови навици и по-здравословен живот. Който включва по-здравословно хранене, повече движение, пълноценен сън, контрол над стреса, алкохола и цигарите…
    Тези промени осигуряват здравословна и трайна загуба на тегло или поддържане на оптимално такова, ако вече е постигнато.
  • С медикаменти за контрол на теглото:  При по-тежки случаи могат да се предпишат лекарства, които да помогнат за загубата на тегло. Те често действат на хормонална основа, чрез потискане на апетита, намаляване на усвояването на хранителни вещества или увеличаване на разхода на калории.
    Но към тях трябва да се прибягва само по предписание от медицинско лице!
    Освен това, за още по-добри и трайни резултати, е добре да комбинираш техния прием и с положителните промени в ежедневието, описани по-горе.
  • С бариатрична операция: Тези операции действат като контролират хормоните за регулиране на теглото и/или намаляват физически размера на стомаха. Този вид хирургия е по-скоро крайна мярка и е предназначена за хора, които имат тежко затлъстяване (BMI 40+) с допълнителни здравословни усложнения, като диабет, например.

В заключение…

Определено има разлика между наднормено тегло и затлъстяване и макар, че има лесни методи за определянето им в широк мащаб, точната индивидуална диагноза винаги е за предпочитане, преди да вземеш конкретни мерки за справяне с проблема.

Едно е сигурно обаче –  това изисква цялостна стратегия, с промени в начина на живот, поведенчески интервенции, а в някои случаи – и медицинско лечение. И определено трябва да бъде под зоркия поглед на сертифициран специалист, който да ти помогне да балансираш теглото си по-възможно най-безопасен начин.

Вашият коментар

Your Cart

No Item Found
Subtotal0.00 лв.
Shipping0.00 лв.
Tax0.00 лв.
Total0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.