fbpx

3 важни правила за стегнат, оформен корем!

Една от най-желаните цели на всеки трениращ е да извае добре оформен и стегнат корем. В стремежа си да го постигнат, хората влагат всичките си усилия и цялата си отдаденост в тази посока. Но за съжаление, повечето от тях се провалят. Но защо?

Отговорът е прост: Защото подходът им е грешен!

Има 3 основни правила, с които трябва да си наясно, преди да се заемете с оформянето на корема:

  1. Храненето е по-важно от тренировките.
  2. Изгарянето на мазнини е комплексен процес. Не можете да отслабнете избирателно само в определена част от тялото.
  3. Не е достатъчно да тренирате само и единствено корема.

Повечето хора се провалят именно защото не знаят или пренебрегват тези правила. Но за да не се провалите и вие, сега ще разгледаме всяко от тях по-подробно…

Не подценявайте ролята на храната

Каквито и упражнения да правите, колкото и километри да навивате на пътеката, каквито и добавки да взимате – ако не се храните съобразно целта си – няма да я постигнете.

Ако искате да изчистите корема, значи имате излишни мазнини. А излишните мазнини се изгарят чрез спазване на калориен дефицит. Ето защо трябва да заложите не само на качествена храна, но и да сти сигурни, че вашият хранителен режим е с калориен дефицит – това означава да приемате по-малко калории от храната, отколкото горите.

Ако това звучи сложно и е непозната за вас територия, можете да потърсите и помощта на консултат по хранене или фитнес инструктор. Винаги е по-лесно да започнем новите начинания, когато има опитно рано, на което да се облегнем.

Не очаквайте да отслабнете само в корема

Идеята, че може да се постигне отслабване в точно определена част от тялото е грешна и подвеждаща. Тялото е сложно изграден механизъм, който работи едновременно на много нива и управлява редица различни процеси. Изгарянето на мазнините е един от тях и той се случва едновременно в цялото тяло, макар и неравномерно.

А коремът всъщност е една от най-упоритите зони за стягане, тъй като мазнините в тази област са с по-различна структура и обикновено са последните, с които се разделяме. Така че, за да стигнете до тях, първо трябва да изгорите мастните депа по цялото тяло.

Откажете се от стотиците коремни преси и безкрайното кардио

Дори да правите десетки, стотици, хиляди коремни преси, няма да постигнете перфектните коремни мускули. Защо? Защото коремът е малка мускулна група, която не може да поеме голям обем от натоварване.

Парадоксът е, че вече имате коремните мускули, за които мечтаете! Проблемът е, че те са скрити под пласт мазнини. Затова колкото и да тренирате корема, няма да имате “плочки”, докато не изгорите мазнините върху него.

Не казваме, че силовите упражнения за корем не горят калории. Разбира се, че горят. Но механизмът е по-различен. Тялото първо се насочва към най-лесно достъпните източници на енергия – глюкозата в кръвта, гликогенът в мускулите и триглицеридите в кръвния поток.

Едва когато структурирате своите режим и фитнес програма, така че да изразходите тези първични източници на енергия, тялото ще посегне към мастните депа.

Ами кардиото?

Ако мислите, че всекидневните пътешествия от по 10-20 км на пътеката или велоергометъра са достатъчни, сте в голяма заблуда. Да, кардиото гори мазнини, но не стимулира развитието и тонизирането на коремната мускулатура. Така че крайният резултат би бил отпуснат и безформен корем, който макар и с по-нисък процент подкожни мазнини, няма да изглежда плосък и стегнат, защото коремната стена е прекалено слаба, за да го държи прибран.

Какъв е правилният подход при тренировките?

  • Първо – спрете с ежедневните и многобройни упражнения за корем. Тренирайте цялото тяло равномерно, а конкретно самия корем е достатъчно да тренирате 1-2 пъти седмично с 2 до 4 упражнения.
  • Правете 3-5 серии за всяко коремно упражнение по 15-20 повторения – ако ви е прекалено лесно да направите 20 повторения от дадено упражнение, просто използвайте допълнителна тежест, за да увеличите трудността.
  • Добре е да имате 1-2 серии до отказ. По този начин ще стимулирате мускулите на корема да растат и да се забелязват дори и при по-висок процент подкожни мазнини.

Друга грешка, която доста хора допускат, е да тренират коремните мускули след кардио тренировка – особено на гладно. Това „изяжда“ мускула и по този начин намалява обема му, вместо да се горят мазнини!

Правилното място на коремните упражнения е в края на силовата част на тренировката, след като сте свършили с другите мускулни групи и преди да започнете с кардиото. А самото кардио след тренировка трябва да бъде не повече от 15-30 минути. Друг добър вариант е кардиото сутрин на гладно, ако това е по-удобно за вас.

В заключение

Подкожните мазнини в зоната на корема се премахват единствено чрез добре структуриран хранителен режим с калориен дефицит, както и с правилни тренировки.  Но за жалост, нещата не стават бързо. Не очаквайте светкавичен успех, а бъдете търпеливи и упорити. Рано или късно резултатите ще са налице!

Вашият коментар

Вашата количка

No Item Found
Subtotal 0.00 лв.
Shipping 0.00 лв.
Tax 0.00 лв.
Тотал 0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.