fbpx

Какво са високо-термичните храни и могат ли да ни помогнат да отслабнем по-лесно?

Както вече знаем, за да изгорим излишните килограми, основен фокус трябва да дадем на своя хранителен режим, като приемаме по-малко калории от необходимите за поддържане на теглото. Важно е също така да се внимава и за качеството на консумираните храни обаче.

И макар че няма конкретна храна, която сама по себе си да ни гарантира успешно отслабване, някои от тях могат да допринесат за повишаване на метаболитната активност на организма ни, а с нея – и за по-ефективното изгаряне на мазнини.

В тази статия ще разгледаме 5 вида високо-термични храни, които можем да включим в режима си, за да улесним постигането на желаното тегло. Ето кои са те:

Какво ще рече „високо-термична“ храна?

Високо-термични наричаме храните, които изискват доста енергия от тялото ни в процеса на храносмилане и усвояване на хранителните вещества в състава им.

Или с по-прости думи – тези храни изискват от организма ни да поработи усилено, за да ги усвои. А тази работа му коства и допълнително изгорени калории. Което е плюс, когато се опитваме да поддържаме калорийния си разход по-висок от приема си, за да можем да отслабнем.

Примери за високо-термични храни:

  1. Храните, богати на протеини:

Храните, богати на протеини, повишават термогенезата и ускоряват метаболизма, което води до по-ефективно изгаряне на калории в следствие от това. Също така спомагат за изграждането на мускулите и осигуряват по-дълготрайно чувство на ситост в сравнение с въглехидратите и мазнините, улеснявайки спазването на диета с нисък калориен прием.

А и колкото повече мускулна маса притежава тялото ни, толкова по-бърз става метаболизма му в дългосрочен план, тъй като мускулната тъкан изисква доста ресурси за своето поддържане, за разлика от инертната природа на подкожните мазнини.

  • Храните, богати на Омега 3

Мазните риби като сьомга и скумрия са не само с високо съдържание на полезните Омега-3 мастни киселини, но и с по-висок термичен ефект. Омега-3 поддържат различни телесни функции, включително регулиране на метаболизма, което ги прави основен компонент на добре изградения хранителен режим.

Изследванията показват, че хората, които редовно консумират рибено масло, показват по-високи нива на активност на ензмите, подхранващи термогенезата.

  • Кафето

Кофеинът в кафето е естествен стимулант, който ускорява метаболизма и засилва окисляването на мазнините за набавяне на енергия (т.е. тяхното изгаряне).

Термогенните свойства на кофеина умерено повишават и термичния ефект на кафето като цяло, но той все пак е сравнително по-нисък от този на споменатите до момента храни.

  • Черният шоколад

Шоколадът с над 70% какао в състава си съдържа доста кетахини – това са антиоксиданти, които някои изследвания свързват с повишено изгаряне на калории поради повишена термогенеза вследствие на приема им.

Тук обаче е важно да се ограничи самия прием до малки количества (1-2 парченца дневно), тъй като високо-калоричният профил на шоколада лесно може да превъзмогне високо-термичните му свойства и по-скоро да стопи калорийния дефицит в режима ни, от колкото излишните мазнини, които се опитваме да преборим.

  • Лютият пипер

Пикантните храни, съдържащи капсаицин, като лютия червен пипер например, могат временно да ускорят метаболизма чрез повишаване на телесната температура на тялото. Този термогенен ефект прави лютите чушки ароматна добавка към ястията, която обаче не само обогатява вкуса им, но и помага за изгарянето на повече калории по време и след консумация й.

В заключение…

Термичният ефект на някои храни наистина е осезаем и в подходящи количества и комбинации може да ни помогне в поддържането на добър калориен дефицит и по-лесното изгаряне на излишното тегло.

Но макар и осезаем, той съвсем не е решаващ фактор за успех и не трябва да се разчита само на него. Цялостният калориен дефицит в режима, както и видовете храни, които избираме да включим в него, са много по-важни за успеха ни, от термичния ефект на която и да е от тях.

Вашият коментар

Вашата количка

No Item Found
Subtotal 0.00 лв.
Shipping 0.00 лв.
Tax 0.00 лв.
Тотал 0.00 лв.
0
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.